Wykonanie
łyżeczka
musztardy ( w tym wypadku ziarnista)1
żółtkołyżeczka
cukruszczypta
soliszczypta
pieprzuszczypta kwasku
cytrynowego lub łyżeczka
octuszklanka
olejuwrzątekDo miski wbijamy
żółtko , dodajemy
musztarde i
przyprawy .... kwasek można dać w tym momencie ..jeżeli zdecydowaliście się dodać
ocet .. to dodajemy go na koniec razem z wrzątkiem.mieszamy mikserem lub rózgą ... podobno krecić tylko w jedna strone ..bo inaczej się waży hmm no ja nie odważyłam się jeszzce krecić w dwie różne hehedolewamy cieniutkim strumieniem
olej ..ciagle mieszającgdy
majonez jest gotowy .. wnoszę że widać dodajemy łyżkę wrzątku i łyżeczke
octu .. ciągle mieszająć ..
woda spowoduje że
majonez nie będzie taki gęsty oraz troszkę go wybieli.. próbujemy i ewentualnie doprawiamy jeszcze :)* jak sie okaże że się zważył nie panikujemy ... bierzemy drugą miskę wbijamy
żółtko i łyżeczkę
musztardy ... ucieramy ucieramy i wlewamy cieńkim strumieniem ten zważony
majonez i krecimy na nowo , i dalej według przepisu który jest powyżej ...