Wykonanie
Dzień dobry!Dzisiaj kolejny ukłon w stronę wielkanocnego menu.
Majonez to dobrzy przyjaciel
jajek, więc nie powinno go zabraknąć na
stole.Ja proponuję Wam wersję z
musztardą, oczywiście jak najbardziej delikatną, aby nie przytłoczyła smaku
majonezu.

Wbrew pozorom to nie jest danie bardzo trudne do wykonania, wystarczy się odważyć (tak jak ja!), a nawet i za pierwszym razem wyjdzie! :-)Przepis na ten
majonez znajdziecie również w pierwszym numerze Magazynu Apetyt.Zapraszam!Składniki:1
żółtko z dużego, sparzonego wrzątkiem
jajka (jak najbardziej świeżego)250 ml
oleju rzepakowego2 czubate łyżeczki
musztardy kremskiej1 łyżeczka
octu winnego1 łyżeczka letniej
wody (lub więcej)
sól,
pieprzWykonanie:
Żółtko umieszczamy w misie miksera, dodajemy
musztardę i zaczynamy miksować, aż dokładnie się połączy.Następnie, ciągle miksując dodajemy po kilka kropli
oleju, aż wykorzystamy cały. Dodajemy
ocet,
wodę (aby rozrzedzić
majonez) i
przyprawy.Przechowujemy w lodówce, w zamkniętym pojemniku.

Z podanych proporcji powstanie dość mała porcja
majonezu, jednak pamiętajcie lepiej przygotować mniejszą i zjeść ją od razu (w końcu to
surowe żółtko), niż przechowywać kilka dni dużą porcję.Smacznego!