ßßß
Wbrew pozorom to nie jest danie bardzo trudne do wykonania, wystarczy się odważyć (tak jak ja!), a nawet i za pierwszym razem wyjdzie! :-)Przepis na ten majonez znajdziecie również w pierwszym numerze Magazynu Apetyt.Zapraszam!Składniki:1 żółtko z dużego, sparzonego wrzątkiem jajka (jak najbardziej świeżego)250 ml oleju rzepakowego2 czubate łyżeczki musztardy kremskiej1 łyżeczka octu winnego1 łyżeczka letniej wody (lub więcej)sól, pieprzWykonanie:Żółtko umieszczamy w misie miksera, dodajemy musztardę i zaczynamy miksować, aż dokładnie się połączy.Następnie, ciągle miksując dodajemy po kilka kropli oleju, aż wykorzystamy cały. Dodajemy ocet, wodę (aby rozrzedzić majonez) i przyprawy.Przechowujemy w lodówce, w zamkniętym pojemniku.
Z podanych proporcji powstanie dość mała porcja majonezu, jednak pamiętajcie lepiej przygotować mniejszą i zjeść ją od razu (w końcu to surowe żółtko), niż przechowywać kilka dni dużą porcję.Smacznego!