Wykonanie
Jabłka to zdecydowanie mój ulubiony
owoc. Często ich używam w moich wypiekach. Szarlotka orzechowa z pianką to kolejne
jabłkowe szaleństwo, które upiekłam na majówkę.

Szarlotka jest bardzo krucha i soczysta. Taką właśnie lubię, z mnóstwem
jabłek pachnących
cynamonem i
cytryną. Pyszne kruche ciasto, które przypadnie wszystkim do smaku…wszystkim którzy lubią
jabłka!

Szarlotka orzechowa z piankąSkładniki:Ciasto kruche z
orzechami2oo ml zmielonych
orzechów laskowych400 ml
mąki pszennej¼ łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu½ łyżeczki startej
gałki muszkatałowej50 ml
cukru3
żółtka150 g
masła, zimnego1 łyżeczka
cukru waniliowegoNadzienie1,2 kg kwaśnych
jabłeksok z pół
cytryny20 g
masła1 łyżeczka
cynamonu50 ml
brązowego cukru½ łyżki
ziemniaczanej mąkiBeza3
białka100 g
cukruWykonanie:Podane składniki na kruche ciasto połącz delikatnie, uformuj kulę i
owiń w folię spożywczą. Włóż do lodówki na pół godziny.
Jabłka obierz ze skórki, pokrój w talarki i
skrop sokiem z cytryny.Roztop
masło, dodaj
brązowy cukier,
cynamon i
jabłka, a na końcu oprósz wszystko
mąką ziemniaczaną.
Jabłka mają być miękkie ale wciąż zachować formę.Ubij pianę powoli dodając
cukier.Foremkę o wielkości 18 cm x 25 cm wyłóż pergaminem. Połowę kruchego ciasta pokrusz na dno i lekko dociśnij. Wyłóż
jabłka, a następnie pianę. Pokrusz równomiernie resztę ciasta na pianę.Piecz ciasto na 160º (termoobieg) przez 30 minut.Ciasto smakuje najlepiej jak jest już przestudzone i kroi się również lepiej. Ciasto można posypać
cukrem pudrem.


Polecane przepisyTradycyjna szarlotka z papierówekKruche ciasto z
sezamem,
kokosem i
chałwąTarta kruszonkowa z
makiem i
owocamiKrucha szarlotka z
budyniemKruche ciasto z
malinami i puszystą
bezą