ßßß
Szarlotka jest bardzo krucha i soczysta. Taką właśnie lubię, z mnóstwem jabłek pachnących cynamonem i cytryną. Pyszne kruche ciasto, które przypadnie wszystkim do smaku…wszystkim którzy lubią jabłka!
Szarlotka orzechowa z piankąSkładniki:Ciasto kruche z orzechami2oo ml zmielonych orzechów laskowych400 ml mąki pszennej¼ łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu½ łyżeczki startej gałki muszkatałowej50 ml cukru3 żółtka150 g masła, zimnego1 łyżeczka cukru waniliowegoNadzienie1,2 kg kwaśnych jabłeksok z pół cytryny20 g masła1 łyżeczka cynamonu50 ml brązowego cukru½ łyżki ziemniaczanej mąkiBeza3 białka100 g cukruWykonanie:Podane składniki na kruche ciasto połącz delikatnie, uformuj kulę i owiń w folię spożywczą. Włóż do lodówki na pół godziny.Jabłka obierz ze skórki, pokrój w talarki i skrop sokiem z cytryny.Roztop masło, dodaj brązowy cukier, cynamon i jabłka, a na końcu oprósz wszystko mąką ziemniaczaną. Jabłka mają być miękkie ale wciąż zachować formę.Ubij pianę powoli dodając cukier.Foremkę o wielkości 18 cm x 25 cm wyłóż pergaminem. Połowę kruchego ciasta pokrusz na dno i lekko dociśnij. Wyłóż jabłka, a następnie pianę. Pokrusz równomiernie resztę ciasta na pianę.Piecz ciasto na 160º (termoobieg) przez 30 minut.Ciasto smakuje najlepiej jak jest już przestudzone i kroi się również lepiej. Ciasto można posypać cukrem pudrem.
Polecane przepisyTradycyjna szarlotka z papierówekKruche ciasto z sezamem, kokosem i chałwąTarta kruszonkowa z makiem i owocamiKrucha szarlotka z budyniemKruche ciasto z malinami i puszystą bezą