ßßß Cookit - przepis na Szarlotka orzechowa z pianką

Szarlotka orzechowa z pianką

nazwa

Wykonanie

Jabłka to zdecydowanie mój ulubiony owoc. Często ich używam w moich wypiekach. Szarlotka orzechowa z pianką to kolejne jabłkowe szaleństwo, które upiekłam na majówkę.
Szarlotka jest bardzo krucha i soczysta. Taką właśnie lubię, z mnóstwem jabłek pachnących cynamonem i cytryną. Pyszne kruche ciasto, które przypadnie wszystkim do smaku…wszystkim którzy lubią jabłka!
Szarlotka orzechowa z pianką
Składniki:
Ciasto kruche z orzechami
2oo ml zmielonych orzechów laskowych
400 ml mąki pszennej
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki startej gałki muszkatałowej
50 ml cukru
3 żółtka
150 g masła, zimnego
1 łyżeczka cukru waniliowego
Nadzienie
1,2 kg kwaśnych jabłek
sok z pół cytryny
20 g masła
1 łyżeczka cynamonu
50 ml brązowego cukru
½ łyżki ziemniaczanej mąki
Beza
3 białka
100 g cukru
Wykonanie:
Podane składniki na kruche ciasto połącz delikatnie, uformuj kulę i owiń w folię spożywczą. Włóż do lodówki na pół godziny.
Jabłka obierz ze skórki, pokrój w talarki i skrop sokiem z cytryny.
Roztop masło, dodaj brązowy cukier, cynamon i jabłka, a na końcu oprósz wszystko mąką ziemniaczaną. Jabłka mają być miękkie ale wciąż zachować formę.
Ubij pianę powoli dodając cukier.
Foremkę o wielkości 18 cm x 25 cm wyłóż pergaminem. Połowę kruchego ciasta pokrusz na dno i lekko dociśnij. Wyłóż jabłka, a następnie pianę. Pokrusz równomiernie resztę ciasta na pianę.
Piecz ciasto na 160º (termoobieg) przez 30 minut.
Ciasto smakuje najlepiej jak jest już przestudzone i kroi się również lepiej. Ciasto można posypać cukrem pudrem.
Polecane przepisy
Tradycyjna szarlotka z papierówek
Kruche ciasto z sezamem, kokosem i chałwą
Tarta kruszonkowa z makiem i owocami
Krucha szarlotka z budyniem
Kruche ciasto z malinami i puszystą bezą
Źródło:http://codojedzenia.pl/szarlotka-orzechowa-z-pianka