Wykonanie
SkładnikiSpód:300 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia80 g
cukru2 łyżki
cukru wanilinowego150 g
masła, zimnego3
żółtka (
białka zachować do
bezy)
Beza:3
białka duże (L)150 g
cukru2 łyżeczki
mąki ziemniaczanejJabłka:1,5 litrowy słoik uprażonych
jabłek z
cukrem i
cynamonem (z gotowych domowych zapasów lub przygotowane ze
świeżych jabłek z przepisu obok)PrzygotowanieSpód:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać
proszek do pieczenia,
cukier,
cukier wanilinowy, pokrojone w kosteczkę zimne
masło i wszystko posiekać dokładnie nożem na drobne kawałeczki (można wyrabiać w melakserze lub mieszadłem -
łopatką miksera). Dodać
żółtka i szybko zagnieść ciasto łącząc składniki w jedną kulę (w razie potrzeby dodać 1 - 2 łyżki zimnej
wody aby składniki się połączyły). Zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
Jabłka:Około 2 kg
jabłek (na szarlotkę: antonówek lub szarej renety) obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić na dużą patelnię lub do dużego garnka, dodać 2 łyżeczki
cynamonu, 1 opakowanie
cukru wanilinowego, około 100 g
cukru (lub do smaku) i smażyć mieszając przez około 10 minut na większym ogniu aż
jabłka zmiękną ale pozostaną jeszcze w kawałeczkach.
Beza:
Białka wlać do miski i ubić mikserem na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce
cukier cały czas ubijając (nie wolno zmniejszać ilości
cukru, bo
beza może się nie udać). Po dodanym cukrze ubijać
białka jeszcze przez 2 - 3 minuty, pod koniec dodając
mąkę ziemniaczaną.Pieczenie:Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Blaszkę o wymiarach około 22 x 30 cm wysmarować kawałkiem
masła i wyłożyć papierem do pieczenia. Spód wykleić rozwałkowanym
ciastem, spód podziurkować widelcem.Na spód wyłożyć
jabłka, wyrównać powierzchnię, wyłożyć pianę z
białek. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec ciasto przez 25 minut (na tym etapie suszymy
bezę). Następnie ustawić 170 stopni C (ale włączamy tylko dolną grzałkę oraz termoobieg) i piec przez około 25 minut (na tym etapie dopiekamy spód ciasta). W połowie tego ostatniego etapu pieczenia, np. po 15 minutach, sprawdźmy spód podważając go
łopatką, być może będzie już wcześniej zrumieniony, wówczas skracamy czas pieczenia.