Wykonanie
Szarlotka10 Września 2013 Gotowanie ze stylemZacznę od tego, że przepis na szarlotkę, który zamieszczam dzisiaj na blogu jest sprawdzony i na prawdę godny polecenia. Podstawą szarlotki oprócz
jabłek jest ciasto kruche, które musi być wcześniej schłodzone w lodówce.
Jabłka natomiast warto przygotować dzień wcześniej dla zaoszczędzenia cennego czasu. Bez wątpienia jest to najbardziej pracochłonny element przepisu. Szarlotka smakuje najlepiej podawana na ciepło z gałką
lodów i posypana
cukrem pudrem. Polecam!Szarlotka z kruszonką i
beząSkładniki :
Jabłka:2,5 kg kwaśnych
jabłek najlepiej antonówek6-7 g
cynamonu mielonego1 szklanka
cukru50 g
masłaCiasto:4
żółtka3 szklanki
mąki tortowej5 łyżek
cukru pudru1 opakowanie
cukru wanilinowego1 łyżeczka
proszku do pieczenia150 g miękkiego
masłaBeza:4
białka3/4 szklanki
cukru3 łyżki stołowe
mąki ziemniaczanejDodatkowo:
cukier puder do posypania5 łyżek stołowych
kaszy mannySposób przygotowania:
Jabłka:
Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić nożem na plastry.Na dnie garnka umieścić 50 g
masła. Wyłożyć
jabłka. Prażyć na małym ogniu pod przykryciem stale mieszając. Po 20 minutach dodać do smaku
cukier oraz
cynamon. Następnie gotować mieszając od czasu do czasu, aż do całkowitego rozgotowania się
jabłek. Przestudzić, ewentualnie zmiksować blenderem jeśli kawałki
jabłek będą nadal zbyt duże.Ciasto:Ze wszystkich podanych składników zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Oddzielić ok. 1/4 na kruszonkę. Ciasto wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Beza:
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać
cukier stale mieszając. Dodać 3 łyżki
mąki ziemniaczanej i mieszać jeszcze przez 2-3 minuty. Piana powinna być gęsta i lśniąca. Wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.Wykończenie:Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę nasmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno rozwałkować 3/4 ciasta, (ja rozgniatam w dłoniach na mniejsze placki i wykładam na dno blachy), resztę ciasta przeznaczonego na kruszonkę wstawić do lodówki.Rozwałkowane ciasto na dnie formy posypać
kaszą manną.Wyłożyć wcześniej przygotowane
jabłka. Na
jabłka ubitą na sztywno pianę. Na pianę posypać kruszonkę (schłodzone ciasto zetrzeć na tarce jarzynowej).Ciasto wstawić do piekarnika i piec około 40 - 50 minut. Jeśli wierzch zacznie się przypiekać można zmniejszyć temperaturę do 150 stopni lub nakryć wierzch ciasta folią aluminiową.Po przestudzeniu poprószyć
cukrem pudrem.