ßßß
Składniki :Jabłka:2,5 kg kwaśnych jabłek najlepiej antonówek6-7 g cynamonu mielonego1 szklanka cukru50 g masłaCiasto:4 żółtka3 szklanki mąki tortowej5 łyżek cukru pudru1 opakowanie cukru wanilinowego1 łyżeczka proszku do pieczenia150 g miękkiego masłaBeza:4 białka3/4 szklanki cukru3 łyżki stołowe mąki ziemniaczanejDodatkowo:cukier puder do posypania5 łyżek stołowych kaszy mannySposób przygotowania:Jabłka:Jabłka obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić nożem na plastry.Na dnie garnka umieścić 50 g masła. Wyłożyć jabłka. Prażyć na małym ogniu pod przykryciem stale mieszając. Po 20 minutach dodać do smaku cukier oraz cynamon. Następnie gotować mieszając od czasu do czasu, aż do całkowitego rozgotowania się jabłek. Przestudzić, ewentualnie zmiksować blenderem jeśli kawałki jabłek będą nadal zbyt duże.Ciasto:Ze wszystkich podanych składników zagnieść ciasto, dobrze wyrobić. Oddzielić ok. 1/4 na kruszonkę. Ciasto wstawić do lodówki na minimum 30 minut.Beza:Białka ubić na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier stale mieszając. Dodać 3 łyżki mąki ziemniaczanej i mieszać jeszcze przez 2-3 minuty. Piana powinna być gęsta i lśniąca. Wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta.Wykończenie:Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Blaszkę nasmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno rozwałkować 3/4 ciasta, (ja rozgniatam w dłoniach na mniejsze placki i wykładam na dno blachy), resztę ciasta przeznaczonego na kruszonkę wstawić do lodówki.Rozwałkowane ciasto na dnie formy posypać kaszą manną.Wyłożyć wcześniej przygotowane jabłka. Na jabłka ubitą na sztywno pianę. Na pianę posypać kruszonkę (schłodzone ciasto zetrzeć na tarce jarzynowej).Ciasto wstawić do piekarnika i piec około 40 - 50 minut. Jeśli wierzch zacznie się przypiekać można zmniejszyć temperaturę do 150 stopni lub nakryć wierzch ciasta folią aluminiową.Po przestudzeniu poprószyć cukrem pudrem.