Wykonanie
SkładnikiSpód:150 g
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia40 g
cukru75 g zimnego
masła + do posmarowania formy3
żółtka (
białka zachować do
bezy)
Przyprawy:1 łyżka
cukru wanilinowegoskórka starta z 1/2
pomarańczy1/2 łyżeczki
cynamonu1/3 łyżeczki
gałki muszkatołowejJabłka:1 kg
jabłek (np. szara reneta)*50 g
cukruskórka starta z 1/2
pomarańczymiąższ z 1/2
pomarańczyBeza:3
białka150 g
cukru2 łyżeczki
mąki ziemniaczanejPrzygotowanieSpód:
Mąkę przesiać do miski, dodać
proszek do pieczenia,
cukier oraz
przyprawy. Dodać pokrojone na małe kawałeczki zimne
masło i wszystko miksować mikserem, melakserem lub rozcierać ręcznie, aż powstaną drobne okruszki ciasta (jak kruszonka). Dodać
żółtka i szybko zagnieść ciasto łącząc składniki w jednolitą kulę (w razie potrzeby dodać pół łyżki zimnej
wody aby składniki się połączyły). Ciasto włożyć do lodówki.
Jabłka:Obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na mniejsze kawałki, włożyć na dużą patelnię, dodać
cukier, skórkę z
pomarańczy oraz rozdrobniony miąższ
pomarańczy wyjęty z białych błonek (najlepiej wyjmować go bezpośrednio nad patelnią z
jabłkami zachowując wyciekający sok). Smażyć na większym ogniu przez około 5 - 7 minut, do czasu aż
jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać.Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).Formę na tartę lub tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wysmarować grubo
masłem. Ciasto rozwałkować np. pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia podsypując
mąką. Wykleić nim dno i około 1,5 cm
boków formy. Spód podziurkować widelcem, wyłożyć
jabłka i wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut. W połowie pieczenia zacząć przygotowywać
bezę.
Beza:
Białka wlać do miski i ubić mikserem na pianę. Następnie dodawać po łyżce
cukier cały czas ubijając (nie wolno zmniejszać ilości
cukru, bo
beza może się nie udać). Po dodanym cukrze ubijać
białka jeszcze przez około 2 minuty, w międzyczasie dodając
mąkę ziemniaczaną.Wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć
bezę i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec przez 20 minut. Wyjąć i przestudzić (około 10 minut).Wskazówki* można też użyć gotowych
jabłek ze słoika. Jeśli są słodzone i prażone, nie trzeba ich już smażyć na patelni jak w przepisie powyżej. Wystarczy podgotować same
pomarańcze (skórkę, miąższ i sok), następnie wymieszać z
jabłkami.
