ßßß Cookit - przepis na Szarlotka pomarańczowa z bezą

Szarlotka pomarańczowa z bezą

nazwa

Wykonanie

Składniki
Spód:
150 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
40 g cukru
75 g zimnego masła + do posmarowania formy
3 żółtka (białka zachować do bezy)
Przyprawy:
1 łyżka cukru wanilinowego
skórka starta z 1/2 pomarańczy
1/2 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Jabłka:
1 kg jabłek (np. szara reneta)*
50 g cukru
skórka starta z 1/2 pomarańczy
miąższ z 1/2 pomarańczy
Beza:
3 białka
150 g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
Spód:
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, cukier oraz przyprawy. Dodać pokrojone na małe kawałeczki zimne masło i wszystko miksować mikserem, melakserem lub rozcierać ręcznie, aż powstaną drobne okruszki ciasta (jak kruszonka). Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto łącząc składniki w jednolitą kulę (w razie potrzeby dodać pół łyżki zimnej wody aby składniki się połączyły). Ciasto włożyć do lodówki.
Jabłka:
Obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na mniejsze kawałki, włożyć na dużą patelnię, dodać cukier, skórkę z pomarańczy oraz rozdrobniony miąższ pomarańczy wyjęty z białych błonek (najlepiej wyjmować go bezpośrednio nad patelnią z jabłkami zachowując wyciekający sok). Smażyć na większym ogniu przez około 5 - 7 minut, do czasu aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
Formę na tartę lub tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wysmarować grubo masłem. Ciasto rozwałkować np. pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia podsypując mąką. Wykleić nim dno i około 1,5 cm boków formy. Spód podziurkować widelcem, wyłożyć jabłka i wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut. W połowie pieczenia zacząć przygotowywać bezę.
Beza:
Białka wlać do miski i ubić mikserem na pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier cały czas ubijając (nie wolno zmniejszać ilości cukru, bo beza może się nie udać). Po dodanym cukrze ubijać białka jeszcze przez około 2 minuty, w międzyczasie dodając mąkę ziemniaczaną.
Wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć bezę i wstawić z powrotem do piekarnika. Piec przez 20 minut. Wyjąć i przestudzić (około 10 minut).
Wskazówki
* można też użyć gotowych jabłek ze słoika. Jeśli są słodzone i prażone, nie trzeba ich już smażyć na patelni jak w przepisie powyżej. Wystarczy podgotować same pomarańcze (skórkę, miąższ i sok), następnie wymieszać z jabłkami.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/desery/ciasta/szarlotka_z_beza_ii/przepis.html