Wykonanie
Jabłecznik z
kokosową bezą na kruchym spodzie o finezyjnym i urzekającym smaku jest doskonałą propozycją do
kawy, na deser i podwieczorek dla wszystkich łasuchów słodkości. Łatwość wykonania tego wypieku zachęci nawet początkujących poszukiwaczy smaków i sprawi rozkosz każdemu podniebieniu.
składniki na tortownicę 23 cmciasto2 szklanki
mąki pszennej3
żółtka4 łyżki
cukru200 g
masła1 łyżeczka
proszku do pieczeniabeza kokosowa3
białka3/4 szklanki
cukru100 g
wiórków kokosowychmasa
jabłkowa1,5 kg
jabłek1 szklanka
cukru1 łyżeczka
cynamonuprzepisDo większego garnka ścieramy na tarce o dużych oczkach obrane
jabłka, dodajemy
cukier i smażymy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż
jabłka będą miękkie a powstały z nich sok odparuje.Usmażone
jabłka łączymy z
cynamonem a następnie odstawiamy z ognia i studzimy.Na stolnice wsypujemy
mąkę i na środku robimy w niej dołek na pozostałe składniki, dodajemy
żółtka oraz pokrojone miękkie
masło, wsypujemy
proszek do pieczenia i
cukier. Wszystkie składniki siekamy nożem do momentu aż się połączą a następnie dłońmi zagniatamy ciasto.Wyrobione ciasto zawijamy w folie i wstawiamy na pół godziny do lodówki.Schłodzone ciasto ścieramy na tarce o dużych oczkach do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i równomiernie rozprowadzamy. Ciasto zapiekamy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st C. Na podpieczonym cieście układamy warstwę wystudzonej masy
jabłkowej i dokładnie ją rozprowadzamy.Do miski przekładamy
białka i ubijamy je na sztywną pianę, pod koniec miksowania wsypujemy
cukier. Do ubitych
białek dodajemy
wiórki kokosowe i całość delikatnie ze sobą łączymy.Na wierzch masy
jabłkowej kładziemy ubitą pianę z
białek i
kokosu i starannie ją rozprowadzamy.Ciasto pieczemy około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st C.