Wykonanie
Pyszne ciacho z dużą ilością
jabłek.
ciasto:2 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia3/4 szklanki
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowego3
żółtka155 gramów stopionego, schłodzonego
masłamasa
jabłkowa:1,5 kg
jabłek1 łyżka
cukru waniliowegocynamon wg uznania
cukier (jeśli
jabłka są kwaśne)2 łyżki
kaszy manny ( jeśli
jabłka po uduszeniu nadal mają zbyt dużo soku)pianka:3
białka1/3 szklanki
cukru0,5 - 3/4 opakowania czerwonego
kisielu bez
cukruMąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia, dodajemy
żółtka,
cukry, tłuszcz, zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części, jedną owijamy w folię i wstawiamy do zamrażarki.Tortownicę o średnicy 24 cm lub kwadratową formę o
boku 24 - 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta wylepiamy na dno, nakłuwamy gęsto widelcem, podpiekamy około 10 minut w 200 stopniach.
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, a te na plasterki, wrzucamy do garnka, zalewamy 0,5 szklanką
wody, dusimy do zredukowania soku, pod koniec dodajemy
cukier waniliowy,
cynamon i ewentualnie
cukier kryształ, jeśli masa wydaje nam się zbyt kwaśna.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą
soli, dodajemy
cukier, miksujemy,
potem wsypujemy proszek
kisielowy, miksujemy do uzyskania gładkiej różowej pianki.Na podpieczony spód wykładamy masę
owocową, wygładzamy powierzchnię, następnie na
jabłka wykładamy piankę, ponownie wygładzamy powierzchnię. Na koniec ścieramy ciasto z zamrażarki na tarce o dużych oczkach.
Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 45 minut.