Wykonanie
Do przygotowania tej dietetycznej szarlotki na kruchym spodzie zainspirowała mnie receptura z bloga: smak-zdrowia . Znalazłam tam całą masę smacznych i zdrowych propozycji - szczerze polecam!
Na pierwszy ognień poszła szarlotka z moimi małymi modyfikacjami:)
Składniki: na ciasto:
1,5 szklanki pełnoziarnistej
mąki pszennej1,5 łyżki
masła1/2 szklanki
cukru3
żółtka3 łyżki gęstego
jogurtu naturalnego2 łyżeczki
proszku do pieczenia na masę
jabłkową:
1,5 kg obranych, słodkich
jabłek3 łyżki
wody2 łyżki
cynamonuPianka:
3
białka1
cukier waniliowyJajka utrzeć z
cukrem na puszystą masę, dodać miękkie
masło i pozostałe składniki, wyrobić na gładkie ciasto, odstawić do schłodzenia do lodówki na około 30 minut.
Jabłka pokroić, wrzucić do garnka, podlać
wodą i gotować na małym ogniu, do momentu, gdy
jabłka zaczną się lekko rozpadać. Odlać sok, dodać
cynamon, wymieszać i odstawić.
Ubić pianę z
białek i
cukru waniliowego.
Schłodzone ciasto wyłożyć na przygotowaną blaszkę (25 x 25 cm), podpiec go w piekarniku, w 180st. ok. 15-20 minut. Następnie wyjąć blaszkę, na ciasto wyłożyć
jabłka i pokryć je pianą z
białka. Szarlotkę piec jeszcze ok. 15 minut, aż wierzch będzie rumiany. Gotową można posypać wiórkami kokosowymi.