Wykonanie
Jedna z naszych ulubionych, bo:
1. Łatwo i szybko się ją robi.
2. Jabłuszka mają orzeźwiający
cytrynowy posmak.
3. Nie wiadomo kiedy znika (akurat to jest minus).
ciasto:
3 szklanki
mąki pszennej0,5 szklanki
cukru250 gram miękkiego
masła5
żółtek2,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1,5 łyżeczki
cukru waniliowegomasa
jabłkowa:
1,5 kg
jabłek (mogą być soczyste)
5
białek0,5 szklanki
cukru2 paczuszki ( u mnie po 38 gram)
kisielu cytrynowego bez
cukru0,5 łyżeczki
cynamonu (opcjonalnie)
Z
mąki przesianej z
proszkiem do pieczenia, tłuszczu,
żółtek,
cukrów sprawnie zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na dwie części ( 2/3 i 1/3). Obydwie zawijamy w folię aluminiową i wsadzamy do lodówki na około 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy sobie masę
jabłkową.
Owoce obieramy, kroimy na ósemki, zasypujemy proszkiem
kisielowym,
cynamonem(opcjonalnie), mieszamy delikatnie by nie połamać
jabłek.
Z
białek i
cukru ubijamy
bezę, wykładamy ją na
jabłka i mieszamy delikatnie, aby
beza pokryła wszystkie kawałki
jabłek.
Na wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem, formę o wymiarach 26x38 cm wykładamy większą część ciasta z lodówki (boki nie muszą być wylepione). Następnie wykładamy masę
jabłkową i wyrównujemy wierzch.
Z mniejszej części ciasta formujemy "łatki" i układamy je na jabłkach.
Pieczemy około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Gorące ciasto możemy posypać
cukrem pudrem.