ßßß
ciasto:3 szklanki mąki pszennej0,5 szklanki cukru250 gram miękkiego masła5 żółtek2,5 łyżeczki proszku do pieczenia1,5 łyżeczki cukru waniliowegomasa jabłkowa:1,5 kg jabłek (mogą być soczyste)5 białek0,5 szklanki cukru2 paczuszki ( u mnie po 38 gram) kisielu cytrynowego bez cukru0,5 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)Z mąki przesianej z proszkiem do pieczenia, tłuszczu, żółtek, cukrów sprawnie zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na dwie części ( 2/3 i 1/3). Obydwie zawijamy w folię aluminiową i wsadzamy do lodówki na około 30 minut.W tym czasie przygotowujemy sobie masę jabłkową. Owoce obieramy, kroimy na ósemki, zasypujemy proszkiem kisielowym, cynamonem(opcjonalnie), mieszamy delikatnie by nie połamać jabłek.
Z białek i cukru ubijamy bezę, wykładamy ją na jabłka i mieszamy delikatnie, aby beza pokryła wszystkie kawałki jabłek.
Na wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem, formę o wymiarach 26x38 cm wykładamy większą część ciasta z lodówki (boki nie muszą być wylepione). Następnie wykładamy masę jabłkową i wyrównujemy wierzch.Z mniejszej części ciasta formujemy "łatki" i układamy je na jabłkach.
Pieczemy około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.Gorące ciasto możemy posypać cukrem pudrem.