ßßß Cookit - przepis na z cukrem pudrem: szarlotka(jabłecznik) z kisielem

z cukrem pudrem: szarlotka(jabłecznik) z kisielem

nazwa

Wykonanie

Jedna z naszych ulubionych, bo:
1. Łatwo i szybko się ją robi.
2. Jabłuszka mają orzeźwiający cytrynowy posmak.
3. Nie wiadomo kiedy znika (akurat to jest minus).
ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru
250 gram miękkiego masła
5 żółtek
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki cukru waniliowego
masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek (mogą być soczyste)
5 białek
0,5 szklanki cukru
2 paczuszki ( u mnie po 38 gram) kisielu cytrynowego bez cukru
0,5 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
Z mąki przesianej z proszkiem do pieczenia, tłuszczu, żółtek, cukrów sprawnie zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na dwie części ( 2/3 i 1/3). Obydwie zawijamy w folię aluminiową i wsadzamy do lodówki na około 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy sobie masę jabłkową. Owoce obieramy, kroimy na ósemki, zasypujemy proszkiem kisielowym, cynamonem(opcjonalnie), mieszamy delikatnie by nie połamać jabłek.
Z białek i cukru ubijamy bezę, wykładamy ją na jabłka i mieszamy delikatnie, aby beza pokryła wszystkie kawałki jabłek.
Na wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem, formę o wymiarach 26x38 cm wykładamy większą część ciasta z lodówki (boki nie muszą być wylepione). Następnie wykładamy masę jabłkową i wyrównujemy wierzch.
Z mniejszej części ciasta formujemy "łatki" i układamy je na jabłkach.
Pieczemy około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Gorące ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2013/10/szarlotkajabecznik-z-kisielem.html