ßßß

Składniki (na tortownicę o śr. 24-26 cm):Ciasto półkruche:3 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia250 g masła5 żółtekNadzienie jabłkowe:1,5 kg jabłek1/4 szklanki cukru1 łyżeczka cynamonuPianka cytrynowa:5 białekpół szklanki cukru1 kisiel cytrynowyDodatkowo: cukier puder do posypania ciastaPrzygotowanie:Ciasto:Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać masło starte na tarce o grubych oczkach i żółtka. Zagnieść szybko ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem.Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 części - mniejszą i większą. Mniejszą włożyć z powrotem do lodówki. Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki tortownicy, wstawić do lodówki na czas przygotowania nadzienia.Nadzienie jabłkowe:Jabłka obrać, drobno pokroić i podsmażyć razem z cukrem, do momentu odparowania soku. Pod koniec smażenia dodać cynamon, wymieszać. Odstawić do wystudzenia.Pianka cytrynowa:Białka ubić na sztywno razem z cukrem. Pod koniec ubijania dosypać proszek kisielowy.Wyjąć z lodówki tortownicę z ciastem, przełożyć do niej podsmażone jabłka, na jabłka wyłożyć piankę. Pozostałą część ciasta rozwałkować i przykryć nim całość (można też powycinać ciekawe wzory wykrawaczkami do ciastek, lub po prostu zetrzeć ciasto na tarce o grubych oczkach).
Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 ° C przez ok. 50-60 min (do zarumienienia). Po ostudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem.