Wykonanie
Już prawie weekend, jeśli nie macie pomysłu na niedzielne ciacho to przychodzę z pomocą i polecam szarlotkę na półkruchym cieście z
cytrynową, orzeźwiającą pianką
bezową. Pychota! Dodam, że jest prosta w wykonaniu, szybko też znika - nie ma znaczenia czy podamy ją na ciepło czy zimno, z gałką
lodów czy też z
bitą śmietaną - żadnej wersji nie można się oprzeć. Spróbujcie koniecznie!
Składniki (na tortownicę o śr. 24-26 cm):Ciasto półkruche:3 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia250 g
masła5
żółtekNadzienie
jabłkowe:1,5 kg
jabłek1/4 szklanki
cukru1 łyżeczka
cynamonuPianka cytrynowa:5
białekpół szklanki
cukru1
kisiel cytrynowyDodatkowo:
cukier puder do posypania ciastaPrzygotowanie:Ciasto:Wymieszać
mąkę z
proszkiem do pieczenia, dodać
masło starte na tarce o grubych oczkach i
żółtka. Zagnieść szybko ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować
masłem.Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 części - mniejszą i większą. Mniejszą włożyć z powrotem do lodówki. Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki tortownicy, wstawić do lodówki na czas przygotowania nadzienia.Nadzienie
jabłkowe:
Jabłka obrać, drobno pokroić i podsmażyć razem z
cukrem, do momentu odparowania soku. Pod koniec smażenia dodać
cynamon, wymieszać. Odstawić do wystudzenia.Pianka cytrynowa:
Białka ubić na sztywno razem z
cukrem. Pod koniec ubijania dosypać proszek
kisielowy.Wyjąć z lodówki tortownicę z
ciastem, przełożyć do niej podsmażone
jabłka, na
jabłka wyłożyć piankę. Pozostałą część ciasta rozwałkować i przykryć nim całość (można też powycinać ciekawe wzory wykrawaczkami do
ciastek, lub po prostu zetrzeć ciasto na tarce o grubych oczkach).
Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 ° C przez ok. 50-60 min (do zarumienienia). Po ostudzeniu posypać ciasto
cukrem pudrem.