ßßß
ciasto kruche :3 szklanki mąki krupczatkiłyżeczka proszku do pieczenia1,5 szklanki cukru200 g masła5 żółtek5 dużych jabłek (ok. 1 kg)łyżeczka cynamonupianka :5 białekpół szklanki cukru2 łyżki mąki ziemniaczanejZagnieść ze sobą składniki na ciasto kruche.Podzielić ciasto na pół, uformować dwie kule, włożyć w woreczki i wstawić do zamrażalnika na min. 30 minut.W tym czasie obrać jabłka i zetrzeć je na największych oczkach tarki.Dużą, prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na dno zetrzeć na tarce jedną część ciasta.Na ciasto ułożyć starte jabłka i posypać je cynamonem.Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier, a na sam koniec mąkę ziemniaczaną.Pianę wyłożyć równomiernie na jabłka.Ostatni etap to starcie na tarce pozostałej części ciasta.Piec w temp. 180 st.C. przez 60 minut.
