ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z bezową pianką

Szarlotka z bezową pianką

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj chciałabym Wam pokazać przepis na szarlotkę według mojej Mamy. Szarlotka jest pysznym ciastem, dla leniuchów polecam przepis na szybką i prostą szarlotkę sypaną, dla wymagających szarlotka tatrzańska . W związku z tym, że w przy cieście kruchym używamy samych żółtek, białka warto zagospodarować na bezową piankę.
ciasto kruche :
3 szklanki mąki krupczatki
łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 szklanki cukru
200 g masła
5 żółtek
5 dużych jabłek (ok. 1 kg)
łyżeczka cynamonu
pianka :
5 białek
pół szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Zagnieść ze sobą składniki na ciasto kruche.
Podzielić ciasto na pół, uformować dwie kule, włożyć w woreczki i wstawić do zamrażalnika na min. 30 minut.
W tym czasie obrać jabłka i zetrzeć je na największych oczkach tarki.
Dużą, prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na dno zetrzeć na tarce jedną część ciasta.
Na ciasto ułożyć starte jabłka i posypać je cynamonem.
Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier, a na sam koniec mąkę ziemniaczaną.
Pianę wyłożyć równomiernie na jabłka.
Ostatni etap to starcie na tarce pozostałej części ciasta.
Piec w temp. 180 st.C. przez 60 minut.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/10/przepis-szarlotka.html