Wykonanie
Dzisiaj chciałabym Wam pokazać przepis na szarlotkę według mojej Mamy. Szarlotka jest pysznym
ciastem, dla leniuchów polecam przepis na szybką i prostą szarlotkę sypaną, dla wymagających szarlotka tatrzańska . W związku z tym, że w przy cieście kruchym używamy samych
żółtek,
białka warto zagospodarować na
bezową piankę.

ciasto kruche :3 szklanki
mąki krupczatkiłyżeczka
proszku do pieczenia1,5 szklanki
cukru200 g
masła5
żółtek5 dużych
jabłek (ok. 1 kg)łyżeczka
cynamonupianka :5
białekpół szklanki
cukru2 łyżki
mąki ziemniaczanejZagnieść ze sobą składniki na ciasto kruche.Podzielić ciasto na pół, uformować dwie kule, włożyć w woreczki i wstawić do zamrażalnika na min. 30 minut.W tym czasie obrać
jabłka i zetrzeć je na największych oczkach tarki.Dużą, prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na dno zetrzeć na tarce jedną część ciasta.Na ciasto ułożyć starte
jabłka i posypać je
cynamonem.
Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać
cukier, a na sam koniec
mąkę ziemniaczaną.Pianę wyłożyć równomiernie na
jabłka.Ostatni etap to starcie na tarce pozostałej części ciasta.Piec w temp. 180 st.C. przez 60 minut.

