ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik z bezą :-)

Jabłecznik z bezą :-)

nazwa

Wykonanie

Tym razem zapraszam Was na jabłecznik z bezą. Dostałam jeszcze od Mamy dwa słoiczki jabłkowej pulpy na ciasto i zrobiłam jabłecznik. Pyszny wyszedł.
Przepis zmodyfikowałam z wcześniejszej szarlotki. Bardzo lubię takie ciasta i będę musiała w tym roku zrobić zdecydowanie więcej jabłek w słoiczki. Przydadzą się potem do ciast.
Zapraszam na pyszny jabłecznik :-)
Składniki:
- 420 g mąki krupczatki
- 200 g zimnego masła
- 150 g cukru
- 2 żółtka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 słoiki jabłkowej pulpy (dżemiku)
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
- łyżeczka octu
Wykonanie:
Do miski wkładamy mąkę, masło, cukier, żółtka, proszek do pieczenia i ręcznie zagniatamy ciasto. Robimy 8 kulek i wkładamy na 1 godzinę do zamrażalnika.
Blaszkę - prostokątną ( wymiary 23x35 ) wykładamy papierem do pieczenia, ciasto ścieramy na tarce na dużych oczkach i dociskamy dłońmi. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy 20 minut. Następnie ciasto wystawiamy i studzimy 15 minut.
Podpieczone ciasto posypujemy cynamonem, wykładamy jabłka i posypujemy jeszcze cynamonem po wierzchu.
Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy szczyptę soli i pod koniec ubijania ocet. Wykładamy na jabłka.
Wkładamy jeszcze do piekarnika na 25 minut, jednak temperaturę zmniejszamy do 160 stopni.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2014/06/jabecznik-z-beza.html