Wykonanie
Tym razem zapraszam Was na jabłecznik z
bezą. Dostałam jeszcze od Mamy dwa słoiczki
jabłkowej pulpy na ciasto i zrobiłam jabłecznik. Pyszny wyszedł.Przepis zmodyfikowałam z wcześniejszej szarlotki. Bardzo lubię takie ciasta i
będę musiała w tym roku zrobić zdecydowanie więcej
jabłek w słoiczki. Przydadzą się
potem do ciast.Zapraszam na pyszny jabłecznik :-)Składniki:- 420 g
mąki krupczatki- 200 g zimnego
masła- 150 g
cukru- 2
żółtka- 2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka
cynamonu- 2 słoiki
jabłkowej pulpy (dżemiku)- 6
białek- 1 szklanka
cukru- szczypta
soli- łyżeczka
octuWykonanie:Do miski wkładamy
mąkę,
masło,
cukier,
żółtka,
proszek do pieczenia i ręcznie zagniatamy ciasto. Robimy 8 kulek i wkładamy na 1 godzinę do zamrażalnika.Blaszkę - prostokątną ( wymiary 23x35 ) wykładamy papierem do pieczenia, ciasto ścieramy na tarce na dużych oczkach i dociskamy dłońmi. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni, grzanie góra-dół i pieczemy 20 minut. Następnie ciasto wystawiamy i studzimy 15 minut.Podpieczone ciasto posypujemy
cynamonem, wykładamy
jabłka i posypujemy jeszcze
cynamonem po wierzchu.Z
białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy szczyptę
soli i pod koniec ubijania
ocet. Wykładamy na
jabłka.Wkładamy jeszcze do piekarnika na 25 minut, jednak temperaturę zmniejszamy do 160 stopni.Smacznego :-)