Wykonanie
Szarlotka to chyba niekwestionowana królowa wszystkich ciast ( a kto jest królem-sernik?).Każdy z Was ma pewnie swoją ulubioną. Dla mnie podstawa do dużo
jabłek mało ciasta, a do tego
cynamon.Najczęściej pojawia się u nas szarlotka z
bezą.Pyszną kruchą słodką, przełamaną kwasowością
jabłek. Polecam bardzo sprawdzony przepis.Ciasto2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
mąki krupczatkikostka
masła3
żółtka (
białka zostawiamy do
bezy)4 łyżki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaZ podanych składników szybciutko zagniatamy, kruche ciasto, formujemy w kulę , owijamy folią i wkładamy na przynajmniej 30 minut do lodówki
Beza3
białkaszczypta
soliniepełna szklanka
cukru1,2 kg
jabłek obranych pokrojonych na ćwiartki
cynamon:Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na placek. Formę smarujemy odrobina tłuszczu i wysypujemy
bułką tarą. Wkładamy ciasto, nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok 12 min w temp. 180 st. Na podpieczony blat wykładamy pokrojone na ćwiartki
jabłka. Z
białek cukru i
soli ubijamy sztywną pianę. Rozsmarowujemy na jabłkach. szarlotkę pieczemy w 170 st ok 40 min z termoobiegiem, natychmiast po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika. Smacznego!