ßßß Cookit - przepis na jabłecznik pod bezową czapą

jabłecznik pod bezową czapą

nazwa

Wykonanie

Jabłecznika specjalnie zachwalać nie trzeba, to jedno z tych ciast, które smakują każdemu. Dziś przedstawiam przepyszny jabłecznik mojej mamy, która jest mistrzynią w pieczeniu bezy. Na tym cieście była jej bardzo gruba warstwa, z wierzchu chrupiąca a w środku lekka i puszysta jak pianka. Ciasto wspaniale smakowało jeszcze gorące, z gałką lodów waniliowych. Pycha!
*foremka 23*30 cm
Składniki: na ciasto:
6 żółtek
1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%
125 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jabłkową:
1 kg kwaśnych jabłek
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie galaretki pomarańczowej
łyżka masła
łyżeczka cynamonu na piankę:
6 białek
1 i 1/2 szklanki cukru
szczypta soli
Masło utrzeć z cukrem, następnie dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Na zmianę ze śmietaną dodawać do masy z żółtek. Ciasto rozłożyć na dnie foremki wyścielonej papierem do pieczenia.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W rondelku rozpuścić masło i wrzucić jabłka, zasypać cukrem. Dusić aż jabłka się rozpadną. Zdjąć z ognia, wsypać galaretkę i dokładnie rozmieszać. Wyłożyć na ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 40 minut.
Białka ubić z solą i cukrem na sztywną pianę. Z piekarnika wyjąc ciasto i rozsmarować pianę na jabłkach.
Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec jeszcze około 20 minut. Pozostawić w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/10/jabecznik-pod-bezowa-czapa.html