Wykonanie
Jabłecznika specjalnie zachwalać nie trzeba, to jedno z tych ciast, które smakują każdemu. Dziś przedstawiam przepyszny jabłecznik mojej mamy, która jest mistrzynią w pieczeniu
bezy. Na tym cieście była jej bardzo gruba warstwa, z wierzchu chrupiąca a w środku lekka i puszysta jak pianka. Ciasto wspaniale smakowało jeszcze gorące, z gałką
lodów waniliowych. Pycha!*foremka 23*30 cmSkładniki: na ciasto:6
żółtek1/2 szklanki
cukru2 szklanki
mąki1/2 szklanki gęstej kwaśnej
śmietany 18%125 g
masła2 łyżeczki
proszku do pieczenia na masę
jabłkową:1 kg kwaśnych
jabłek1/2 szklanki
cukru1 opakowanie
galaretki pomarańczowejłyżka
masłałyżeczka
cynamonu na piankę:6
białek1 i 1/2 szklanki
cukruszczypta
soliMasło utrzeć z
cukrem, następnie dodać
żółtka.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i przesiać. Na zmianę ze
śmietaną dodawać do masy z
żółtek. Ciasto rozłożyć na dnie foremki wyścielonej papierem do pieczenia.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W rondelku rozpuścić
masło i wrzucić
jabłka, zasypać
cukrem. Dusić aż
jabłka się rozpadną. Zdjąć z ognia, wsypać
galaretkę i dokładnie rozmieszać. Wyłożyć na ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 40 minut.
Białka ubić z
solą i
cukrem na sztywną pianę. Z piekarnika wyjąc ciasto i rozsmarować pianę na jabłkach.Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec jeszcze około 20 minut. Pozostawić w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.