ßßß Cookit - przepis na szarlotka ze skórką pomarańczową

szarlotka ze skórką pomarańczową

nazwa

Wykonanie

Ta szarlotka dzięki dodatkowi skórki pomarańczowej i dużej ilości cynamonu jest bardzo aromatyczna i ma nieco egzotyczny posmak. Czasem wystarczy dodać jeden mały składnik, żeby nadać ciastu nowy smak. Tak było w tym przypadku, mi osobiście taka wersja bardzo smakowała.
*foremka 25*34 cm
Składniki: na ciasto:
500 g mąki
6 żółtek
250 g cukru pudru
250 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jabłkową:
1,5 kg jabłek
100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
1 łyżka cukru
2 łyżeczki cynamonu na piankę:
6 białek pozostałych z ciasta
1 szklanka cukru
Składniki ciasta szybko zagnieść, podzielić na dwie nierówne części. Większą część wyłożyć na dnie blaszki, mniejszą wstawić do lodówki. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Zasypać cukrem i cynamonem i wymieszać ze skórką pomarańczową. Jabłka wyłożyć na ciasto. Białka ubić z cukrem na pianę. Wyłożyć na jabłka. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec około 40 minut w 180*C.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/09/szarlotka-ze-skorka-pomaranczowa.html