Ta szarlotka dzięki dodatkowi skórki pomarańczowej i dużej ilości cynamonu jest bardzo aromatyczna i ma nieco egzotyczny posmak. Czasem wystarczy dodać jeden mały składnik, żeby nadać ciastu nowy smak. Tak było w tym przypadku, mi osobiście taka wersja bardzo smakowała.*foremka 25*34 cmSkładniki: na ciasto:500 g mąki6 żółtek250 g cukru pudru250 g masła2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jabłkową:1,5 kg jabłek100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej1 łyżka cukru2 łyżeczki cynamonu na piankę:6 białek pozostałych z ciasta1 szklanka cukruSkładniki ciasta szybko zagnieść, podzielić na dwie nierówne części. Większą część wyłożyć na dnie blaszki, mniejszą wstawić do lodówki. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Zasypać cukrem i cynamonem i wymieszać ze skórką pomarańczową. Jabłka wyłożyć na ciasto. Białka ubić z cukrem na pianę. Wyłożyć na jabłka. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto. Piec około 40 minut w 180*C.