Wykonanie
Z jabłonki w ogródku mamy w tym roku pełno smacznych
jabłek papierówek. Już nie pamiętam kiedy drzewko obrodziło tak bogato. Codziennie solidną dawkę tych smacznych, soczystych
owoców pożerają moje konie a z reszty piekę szarlotki. Ta szarlotka została upieczona na urodziny mojej Mamy i jest wspaniała. Wszyscy moi bliscy uwielbiają
bezę i chyba dzięki niej ciasto to jest takie wyjątkowe i zniknęło w zaskakująco szybkim tempie. Przepis znalazłam na tym blogu i cytuję za autorem.
Składniki240 g
masła (niecała kostka)4
żółtka6
białek3 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukru pudru + 1 łyżka1 łyżeczka
proszku do pieczeniasłoik duszonych
jabłektroszkę
cynamonuSposób przygotowania:
Mąkę, łyżkę
cukru pudru,
proszek do pieczenia i
masło siekam razem nożem, aż
masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać
żółtka i wyrobić ciasto.Przecinam na dwie części – większą i mniejsza i wstawiam do zamrażarki na kilkanaście minut, aż będzie twarde. - ja zazwyczaj przygotowuje ciasto wieczorem aby się ładnie schłodziło przez noc w lodówce.Dużą formę wykładam papierem do pieczenia i wykładam na nią połowę ciasta .Na to kładę
jabłka, ewentualnie troszkę
cynamonu (jeśli lubicie), a
potem ścieram tą mniejszą część ciasta.
Białka ubijam z
cukrem pudrem na sztywną pianę i kładę na wierzch. Wstawiam do nagrzanego do 180 C piekarnika i piekę ok. 45-50 minut.Uwaga, jeśli wolicie jasną
bezę, lekko miękką w środku, to pianę nałóżcie w połowie czasu pieczenia, czyli po 20-25 minutach.Smacznego :)