Wykonanie
Składniki: na spód180 g miękkiego
masła150 g
mąki200 g
cukru0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia3
żółtkaśrodek900 g prażonych
jabłekcynamon,
kardamon,
waniliabeza6
białek200 g
cukru3 łyżeczki
mąki ziemniaczanejWykonanie:Ze składników na spód wyrobić kruche ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. Odstawić na około 30 minut.Tak przygotowane ciasto wykładamy na formę wysmarowaną
masłem. Ponakłuwać widelcem. Piec około 20 minut w 180 St.C.Na upieczony spód wykładamy
jabłka oraz
bezę.
Białka na
bezę ubijamy na gładko. Po około 2 minutach dodajemy
cukier po łyżce, wciąż ubijając. Na końcu dodajemy
mąkę ziemniaczaną.
Beza musi być po ubijaniu lśniąca.Pieczemy ponownie
jabłka i
bezę przez około 20 minut w 180 St.C. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto jeszcze przez 10 minut przy otwartych drzwiczkach.
Ciasto jak chmurka:)