Wykonanie

Print RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 porcji 30 minutCzas gotowania45 minutPorcje Czas przygotowania12 porcji 30 minutCzas gotowania45 minut

Szarlotka z
pomarańczą pod
beząPrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 porcji 30 minutCzas gotowania45 minutPorcje Czas przygotowania12 porcji 30 minutCzas gotowania45 minutSkładnikiKruche ciasto200 g
mąki50 g
cukru4 szt.
żółtek100 g
masła1 szt.
pomarańczy(strta skórka)1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
przyprawy piernikowej(lub 1 łyżeczka
cynamonu i 1 łyżeczka
gałki muszkatołowej)
Jabłka1 kg
jabłek50 g
cukru2 łyżeczki
przyprawy do piernika(lub
cynamonu)1/2 słoiczka
dżemu pomarańczowego1 l gotowych
jabłek do szarlotki(zamiast
świeżych jabłek)
Beza4 szt.
białek200 g
cukru pudru2 łyżki
mąki ziemniaczanejPorcje: porcjiSposób przygotowania
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy
proszek do pieczenia,
cukier, tartą skórkę
pomarańczy oraz
przyprawy. Mieszamy.Do
mąki dodajemy pokrojone na małe kawałeczki zimne
masło i wszystko szybko zagniatamy lub miksujemy mikserem (do momentu kiedy powstaną drobne okruszki ciasta (jak kruszonka)). Następnie dodajemy
żółtka i szybko zagniatamy ciasto łącząc składniki w jednolitą kulę. Ciasto wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
JabłkaJabłka obieramy (pozbywamy się też gniazd nasiennych), kroimy na osiem kawałków a następnie na grubsze plastry. Tak przygotowane
jabłka wrzucamy do garnka razem z
cukrem i
przyprawami. Możemy dodać sok z
pomarańczy.
Jabłka prażymy około 5 minut aż zmiękną i częściowo rozpadną.Ciasto z
jabłkamiPiekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra/dół, bez termoobiegu).Formę na tartę (około 30 cm średnicy) smarujemy
masłem. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy (najwygodniej
między dwoma arkuszami papieru do pieczenia). Ciasto ma pokryć dno formy i boki (na około 1,5 - 2 cm).

Na ciasto wykładamy
jabłka wcześniej przygotowane lub te ze słoika. Małą łyżeczką nakładamy punktowo
dżem pomarańczowy.Formę z
ciastem i
jabłkami wstawiamy do piekarnika na 25 minut.
Beza10 minut przed końcem pieczenia ciasta przygotowujemy
bezę.Ubijamy
białka na wysokich obrotach, następnie dodajemy
cukier puder (stopniowo, łyżka po łyżce). Kiedy
białka będą ubite z
cukrem zmniejszamy obroty miksera i dodajemy
mąkę ziemniaczaną.Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika. Nakładamy
bezę i z powrotem wstawiamy ciasto do piekarnika. Pieczemy 20 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki. Ciasto wyjmujemy po 10 minutach do całkowitego wystudzenia.Share this Recipe