ßßß
Print RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 porcji 30 minutCzas gotowania45 minutPorcje Czas przygotowania12 porcji 30 minutCzas gotowania45 minut
Szarlotka z pomarańczą pod beząPrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 porcji 30 minutCzas gotowania45 minutPorcje Czas przygotowania12 porcji 30 minutCzas gotowania45 minutSkładnikiKruche ciasto200 g mąki50 g cukru4 szt. żółtek100 g masła1 szt. pomarańczy(strta skórka)1/2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki przyprawy piernikowej(lub 1 łyżeczka cynamonu i 1 łyżeczka gałki muszkatołowej)Jabłka1 kg jabłek50 g cukru2 łyżeczki przyprawy do piernika(lub cynamonu)1/2 słoiczka dżemu pomarańczowego1 l gotowych jabłek do szarlotki(zamiast świeżych jabłek)Beza4 szt. białek200 g cukru pudru2 łyżki mąki ziemniaczanejPorcje: porcjiSposób przygotowaniaMąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, tartą skórkę pomarańczy oraz przyprawy. Mieszamy.Do mąki dodajemy pokrojone na małe kawałeczki zimne masło i wszystko szybko zagniatamy lub miksujemy mikserem (do momentu kiedy powstaną drobne okruszki ciasta (jak kruszonka)). Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto łącząc składniki w jednolitą kulę. Ciasto wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.JabłkaJabłka obieramy (pozbywamy się też gniazd nasiennych), kroimy na osiem kawałków a następnie na grubsze plastry. Tak przygotowane jabłka wrzucamy do garnka razem z cukrem i przyprawami. Możemy dodać sok z pomarańczy.Jabłka prażymy około 5 minut aż zmiękną i częściowo rozpadną.Ciasto z jabłkamiPiekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra/dół, bez termoobiegu).Formę na tartę (około 30 cm średnicy) smarujemy masłem. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy (najwygodniej między dwoma arkuszami papieru do pieczenia). Ciasto ma pokryć dno formy i boki (na około 1,5 - 2 cm).
Na ciasto wykładamy jabłka wcześniej przygotowane lub te ze słoika. Małą łyżeczką nakładamy punktowo dżem pomarańczowy.Formę z ciastem i jabłkami wstawiamy do piekarnika na 25 minut.Beza10 minut przed końcem pieczenia ciasta przygotowujemy bezę.Ubijamy białka na wysokich obrotach, następnie dodajemy cukier puder (stopniowo, łyżka po łyżce). Kiedy białka będą ubite z cukrem zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę ziemniaczaną.Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika. Nakładamy bezę i z powrotem wstawiamy ciasto do piekarnika. Pieczemy 20 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki. Ciasto wyjmujemy po 10 minutach do całkowitego wystudzenia.Share this Recipe