ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z pomarańczą pod bezą

Szarlotka z pomarańczą pod bezą

nazwa

Wykonanie

Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 30 minut
Czas gotowania
45 minut
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 30 minut
Czas gotowania
45 minut
Szarlotka z pomarańczą pod bezą
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 30 minut
Czas gotowania
45 minut
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 30 minut
Czas gotowania
45 minut
Składniki
Kruche ciasto
200 g mąki
50 g cukru
4 szt. żółtek
100 g masła
1 szt. pomarańczy(strta skórka)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy piernikowej(lub 1 łyżeczka cynamonu i 1 łyżeczka gałki muszkatołowej)
Jabłka
1 kg jabłek
50 g cukru
2 łyżeczki przyprawy do piernika(lub cynamonu)
1/2 słoiczka dżemu pomarańczowego
1 l gotowych jabłek do szarlotki(zamiast świeżych jabłek)
Beza
4 szt. białek
200 g cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Porcje: porcji
Sposób przygotowania
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, tartą skórkę pomarańczy oraz przyprawy. Mieszamy.
Do mąki dodajemy pokrojone na małe kawałeczki zimne masło i wszystko szybko zagniatamy lub miksujemy mikserem (do momentu kiedy powstaną drobne okruszki ciasta (jak kruszonka)). Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto łącząc składniki w jednolitą kulę. Ciasto wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
Jabłka
Jabłka obieramy (pozbywamy się też gniazd nasiennych), kroimy na osiem kawałków a następnie na grubsze plastry. Tak przygotowane jabłka wrzucamy do garnka razem z cukrem i przyprawami. Możemy dodać sok z pomarańczy.
Jabłka prażymy około 5 minut aż zmiękną i częściowo rozpadną.
Ciasto z jabłkami
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra/dół, bez termoobiegu).
Formę na tartę (około 30 cm średnicy) smarujemy masłem. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy (najwygodniej między dwoma arkuszami papieru do pieczenia). Ciasto ma pokryć dno formy i boki (na około 1,5 - 2 cm).
Na ciasto wykładamy jabłka wcześniej przygotowane lub te ze słoika. Małą łyżeczką nakładamy punktowo dżem pomarańczowy.
Formę z ciastem i jabłkami wstawiamy do piekarnika na 25 minut.
Beza
10 minut przed końcem pieczenia ciasta przygotowujemy bezę.
Ubijamy białka na wysokich obrotach, następnie dodajemy cukier puder (stopniowo, łyżka po łyżce). Kiedy białka będą ubite z cukrem zmniejszamy obroty miksera i dodajemy mąkę ziemniaczaną.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika. Nakładamy bezę i z powrotem wstawiamy ciasto do piekarnika. Pieczemy 20 minut. Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki. Ciasto wyjmujemy po 10 minutach do całkowitego wystudzenia.
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/szarlotka-pomarancza-beza