Wykonanie
Dzisiaj ciasto pachnące jesienią.
Orzechowe, kruche placki z
cynamonem,odrobina kwaśnych
jabłek z
pomarańczą i chrupiąca
beza z kremem budyniowym.Całość nie jest zbyt słodka,więc można sobie pozwolić na spory kawałek ;)

Składniki:ciasto
orzechowe130 g
orzechów włoskich350 g
mąki pszennej tortowej4
żółtka230 g zimnego
masła1/2 szklanki
cukru pudrucukier wanilinowy1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
proszku do pieczeniabeza4
białka1 szklanka
cukru pudru1 łyżka
maki ziemniaczanejkrem2 szklanki
mleka2
żółtka2 łyżki
mąki ziemniaczanej3 łyżki
maki pszennej4 łyżki
cukrucukier wanilinowy200 g miękkiego
masła3 łyżki
likieru amaretto (opcjonalnie)ponadto:1 kg lekko kwaśnych
jabłek2 łyżki
cukrusok i skórka otarta z 1/2
pomarańczy1/2 łyżki
mąki ziemniaczanej

Sposób wykonania:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać
cukier i smażyć krótko, aż wyparuje nadmiar soku z
jabłek. Dodać skórkę z
pomarańczy.
Mąkę ziemniaczaną i sok z
pomarańczy wymieszać i wlać do masy
jabłkowej. Całość zagotować i wystudzić.Przygotować ciasto .
Orzechy uprażyć na suchej patelni i zmielić na piasek. Na stolnicę wysypać
mąkę,
proszek do pieczenia,
orzechy,
cynamon i
cukry. Zimne
masło pokroić w kostkę, dodać
żółtka i szybko zagnieść ciasto. Gotowe zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.Blaszkę o wymiarach 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na pół, cienko rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Na wierzchu ciasta rozsmarować połowę
jabłek.
Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać
cukier i ubijać aż masa będzie błyszcząca i sztywna, a
cukier całkowicie rozpuszczony. Na koniec dodać
mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksować. Połowę
bezy wyłożyć na
jabłka.W taki sam sposób przygotować druga blaszkę i piec równocześnie obydwie z w temp. 160 C z termoobiegiem ok 30 minut.Krem: Szklankę
mleka zagotować. Drugą szklankę
mleka wymieszać z
żółtkami,
cukrami i
mąką. Wlać na gotujące się
mleko i doprowadzić do wrzenia. Tak powstały
budyń przykryć i wystudzić.Miękkie
masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony
budyń. Na koniec wlać
likier i krótko zmiksować.Kremem posmarować jeden placek z
bezą, przykryć drugim i lekko docisnąć. Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki. Nie przykrywać, by
beza nie zmiękła i pozostała chrupiąca.Kruche ciasto nie lubi niskiej temperatury, najlepiej więc wyjąć je z lodówki na godzinę przed podaniem.Smacznego :)