ßßß
Składniki:ciasto orzechowe130 g orzechów włoskich350 g mąki pszennej tortowej4 żółtka230 g zimnego masła1/2 szklanki cukru pudrucukier wanilinowy1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka proszku do pieczeniabeza4 białka1 szklanka cukru pudru1 łyżka maki ziemniaczanejkrem2 szklanki mleka2 żółtka2 łyżki mąki ziemniaczanej3 łyżki maki pszennej4 łyżki cukrucukier wanilinowy200 g miękkiego masła3 łyżki likieru amaretto (opcjonalnie)ponadto:1 kg lekko kwaśnych jabłek2 łyżki cukrusok i skórka otarta z 1/2 pomarańczy1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania:Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać cukier i smażyć krótko, aż wyparuje nadmiar soku z jabłek. Dodać skórkę z pomarańczy. Mąkę ziemniaczaną i sok z pomarańczy wymieszać i wlać do masy jabłkowej. Całość zagotować i wystudzić.Przygotować ciasto .Orzechy uprażyć na suchej patelni i zmielić na piasek. Na stolnicę wysypać mąkę, proszek do pieczenia, orzechy, cynamon i cukry. Zimne masło pokroić w kostkę, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Gotowe zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.Blaszkę o wymiarach 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na pół, cienko rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Na wierzchu ciasta rozsmarować połowę jabłek. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i ubijać aż masa będzie błyszcząca i sztywna, a cukier całkowicie rozpuszczony. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksować. Połowę bezy wyłożyć na jabłka.W taki sam sposób przygotować druga blaszkę i piec równocześnie obydwie z w temp. 160 C z termoobiegiem ok 30 minut.Krem: Szklankę mleka zagotować. Drugą szklankę mleka wymieszać z żółtkami, cukrami i mąką. Wlać na gotujące się mleko i doprowadzić do wrzenia. Tak powstały budyń przykryć i wystudzić.Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń. Na koniec wlać likier i krótko zmiksować.Kremem posmarować jeden placek z bezą, przykryć drugim i lekko docisnąć. Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki. Nie przykrywać, by beza nie zmiękła i pozostała chrupiąca.Kruche ciasto nie lubi niskiej temperatury, najlepiej więc wyjąć je z lodówki na godzinę przed podaniem.Smacznego :)