ßßß Cookit - przepis na Orzechowa pychotka

Orzechowa pychotka

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj ciasto pachnące jesienią.
Orzechowe, kruche placki z cynamonem,
odrobina kwaśnych jabłek z pomarańczą i chrupiąca beza z kremem budyniowym.
Całość nie jest zbyt słodka,
więc można sobie pozwolić na spory kawałek ;)
Składniki:
ciasto orzechowe
130 g orzechów włoskich
350 g mąki pszennej tortowej
4 żółtka
230 g zimnego masła
1/2 szklanki cukru pudru
cukier wanilinowy
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
beza
4 białka
1 szklanka cukru pudru
1 łyżka maki ziemniaczanej
krem
2 szklanki mleka
2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki maki pszennej
4 łyżki cukru
cukier wanilinowy
200 g miękkiego masła
3 łyżki likieru amaretto (opcjonalnie)
ponadto:
1 kg lekko kwaśnych jabłek
2 łyżki cukru
sok i skórka otarta z 1/2 pomarańczy
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać cukier i smażyć krótko, aż wyparuje nadmiar soku z jabłek. Dodać skórkę z pomarańczy. Mąkę ziemniaczaną i sok z pomarańczy wymieszać i wlać do masy jabłkowej. Całość zagotować i wystudzić.
Przygotować ciasto .Orzechy uprażyć na suchej patelni i zmielić na piasek. Na stolnicę wysypać mąkę, proszek do pieczenia, orzechy, cynamon i cukry. Zimne masło pokroić w kostkę, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Gotowe zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
Blaszkę o wymiarach 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na pół, cienko rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Na wierzchu ciasta rozsmarować połowę jabłek. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i ubijać aż masa będzie błyszcząca i sztywna, a cukier całkowicie rozpuszczony. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksować. Połowę bezy wyłożyć na jabłka.
W taki sam sposób przygotować druga blaszkę i piec równocześnie obydwie z w temp. 160 C z termoobiegiem ok 30 minut.
Krem: Szklankę mleka zagotować. Drugą szklankę mleka wymieszać z żółtkami, cukrami i mąką. Wlać na gotujące się mleko i doprowadzić do wrzenia. Tak powstały budyń przykryć i wystudzić.
Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń. Na koniec wlać likier i krótko zmiksować.
Kremem posmarować jeden placek z bezą, przykryć drugim i lekko docisnąć. Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki. Nie przykrywać, by beza nie zmiękła i pozostała chrupiąca.
Kruche ciasto nie lubi niskiej temperatury, najlepiej więc wyjąć je z lodówki na godzinę przed podaniem.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2014/10/Orzechowa-pychotka.html