Pani Walewska czyli inaczej pychotka to ciasto, które bardzo lubię.Jest kruche, delikatne i wręcz rozpływające się w ustach.Dodatek powidła śliwkowego przełamuje słodyczbezy więc ciasto nie jest zbyt słodkie i w sam raz do porannej kawy.ciasto500g mąki pszennej1/2 szklanki cukru pudru200g masła1,5 łyżeczki proszku do pieczenia6 żółtekbeza6 białek1,5 szklanki drobnego cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej1 słoiczek powideł śliwkowych (tutaj) lub dżemu z czarnej porzeczki100 g dowolnych orzechów pokrojonychmasa500 ml mleka3 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej5 łyżek cukru2 łyżki cukru waniliowego (tutaj)2 żółtka200g masłaWszystkie składniki na ciasto zagnieść i podzielić na połowę.Jedną część ciasta rozwałkować na blaszkę (25x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia.Przygotować bezę z połowy składników: ubić białka na sztywno z cukrem a pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.Na cieście rozsmarować cienko powidło, na to wyłożyć bezę i posypać pokrojonymi orzechami.Ciasto piec w temp 175°C przez 40 minut.Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.Ciasta ostudzić.Jedną szklankę mleka odlać, rozmieszać w niej mąki i żółtka.Pozostałe mleko zagotować razem z cukrami.Na gotujące mleko wlać mleko z mąkami, zagotować.Budyń przestudzić.Masło utrzeć na puch dodając stopniowo przestudzony budyń.Na ostudzony placek wyłożyć masę budyniową, przykryć drugim plackiem.Smacznego!!