Wykonanie
Ciasto, które od zawsze mam w swoich przepisach i często do niego wracam. Jest naprawdę smaczne. Połączenie
winnego dżemu z masą nadaje ciastu ten niepowtarzalny smak. Spróbujcie sami. Polecam.
![](/Data/Images/wkuchennymoknieewy.blogspot.com\2015_slash_04_slash_pani-walewska-pychotka/l/739484883.jpg)
![](/Data/Images/wkuchennymoknieewy.blogspot.com\2015_slash_04_slash_pani-walewska-pychotka/l/1727280862.jpg)
![](/Data/Images/wkuchennymoknieewy.blogspot.com\2015_slash_04_slash_pani-walewska-pychotka/l/-1415125803.jpg)
SKŁADNIKI:Kruche ciasto:40 dag
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia15 dag
masła5 dag
cukru pudru5
żółtekDo smarowania:słoiczek
dżemu z czarnej porzeczki lub
winne powidła śliwkowe10 dag pokrojonych
orzechów włoskichBeza:5
białek20 dag
cukru pudru1 dag
mąki ziemniaczanejKrem budyniowy:400 ml
mleka1
cukier waniliowy4 dag
cukru2
żółtka2,5 łyżki
mąki pszennej1,5 łyżki
mąki ziemniaczanej25 dag
masłaWYKONANIE:Ciasto:Blaszka o wymiarach (25x33 cm) wyłożona ją papierem do pieczenia.
Mąkę mieszamy z
proszkiem do pieczenia, dodajemy
masło,
cukier i siekamy nożem. Następnie dodajemy
żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną część blaszki wylepić
ciastem. Najlepiej piec w dwóch takich samych blaszkach ( jak nie mamy, to
bezę dzielimy na dwie porcje).Ciasto smarujemy połową
dżemu i posypujemy
orzechami. Pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach. w tym czasie przygotowujemy
bezę.
Beza:
Białka ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania małymi porcjami dodajemy
cukier puder i dalej ubijamy . Pod koniec dodajemy
mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy.
beże wylewamy na ciasto i pieczemy jeszcze 10-15 min. Tak samo robimy z drugim
ciastem.Krem budyniowy:1 szklankę
mleka zagotowujemy z
cukrem i
cukrem waniliowym. Resztę
mleka mieszamy z
żółtkami,
mąką pszenną i ziemniaczaną, dodajemy do gotującego się
mleka i gotujemy
budyń cały czas mieszając. Studzimy..
Masło ucieramy mikserem do białości, na puszysty krem, dodać ostudzony
budyń i całość miksujemy..Przekładanie :Ostudzone placki przekładamy kremem budyniowym. Ciasto schłodzić w lodówce
![](/Data/Images/wkuchennymoknieewy.blogspot.com\2015_slash_04_slash_pani-walewska-pychotka/l/-244454033.jpg)
![](/Data/Images/wkuchennymoknieewy.blogspot.com\2015_slash_04_slash_pani-walewska-pychotka/l/1966130479.jpg)
SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.