Wykonanie
Dzisiejszy dzień jest dla mnie bardzo wyjątkowy, ponieważ dokładnie trzy lata temu założyłam Tasty Blog. To takie moje małe, cenne dzieło, które staram się pielęgnować. Nie ukrywam, że wielką motywację dajecie mi WY. Dziękuję Wam bardzo za wszystkie oznaki sympatii, zarówno na blogu, Facebook'u, jak w również w mailach. Za słowa krytyki (konstruktywnej) również dziękuję, bo przecież ja też cały czas uczę się zgłębiać tajniki kuchni :)A skoro wyjątkowa okazja, to i musi być wyjątkowe ciasto. Pani Walewska, znana też jako Pychotka. Kruche ciasto,
dżem z czarnej porzeczki, słodka, krucha
beza,
migdały, a całość przełożona kremem budyniowym. To wszystko tworzy idealną całość. Ciasto wbrew pozorom nie jest trudne, chociaż nie ukrywam, że miałam obawy przed zrobieniem go. To ciasto nie jeden raz zagości na naszym
stole. Polecam.Ciasto kruche:500 g
mąki pszennej200 g zimnego
masła6
żółtek1/2 szklanki
cukru pudru1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaPrzesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia wysypujemy na stolnicę, dodajemy:
cukier,
masło pokrojone w drobne kawałki oraz
żółtka. Wszystkie składniki najpierw zarabiamy nożem, a następnie dokładnie zagniatamy i wyrabiamy rękami, tak, żeby stało się plastyczne. Formujemy kulę. Ciasto dzielimy na 2 części, wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce.Ciasto
bezowe:3
białka3/4 szklanki
cukru zwykłego1/2 łyżki
mąki ziemniaczanejBiałka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli wsypujemy
cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy
mąkę ziemniaczaną i bardzo delikatnie mieszamy.Dodatkowo:225 g x 2
dżemu z czarnej porzeczki60 g x 2
płatków migdałowychPierwszą część schłodzonego ciasta przekładamy do prostokątnej formy (25x33) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy (można rozklepać palcami). Ciasto smarujemy
dżemem (225 g). A na
dżem wykładamy ubitą pianę (z 3
białek). Całość posypujemy
płatkami migdałowymi (60 g). Ciasto pieczemy w 175 stopniach przez 40 minut (ja piekłam na termoobiegu w temp. 155 stopni).Upieczone ciasto wyjmujemy z formy razem z papierem do pieczenia i pozostawiamy do ostudzenia.Pieczemy identyczne ciasto z drugiej części ciasta kruchego, piany z 3
białek,
dżemu (225 g) i
płatków migdałowych (60 g).Masa budyniowia:2 szklanki
mleka (500 ml)3 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej2
żółtka3 łyżki
cukru16 g
cukru waniliowego200 g miękkiego
masłaJedną szklankę
mleka zagotowujemy z
cukrem i
cukrem waniliowym. Drugą miksujemy z
żółtkami oraz
mąkami. Powoli wlewamy do gotującego się
mleka i cały czas mieszając, zagotowujemy, aż
budyń zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostudzenia.Miękkie
masło ucieramy (miksujemy). Cały czas uceirając, dodajemy po jednej łyżce zimnego budyniu, aż uzyskamy kremową masę.Ostudzone ciasta przekładamy masą budyniową. Całość wkładamy do lodówki, na minimum 3 godziny.Źródło: Moje WypiekiSmacznego!Tasty Blog na Facebook'u