ßßß Cookit - przepis na Pani Walewska

Pani Walewska

nazwa

Wykonanie

Piątek! Nawet nie wiecie jak bardzo czekałam na ten dzień. Mimo faktu, że na uczelni byłam tylko 3 dni to wycisnęli mnie do końca! Do tego doliczmy 2 dni w szpitalu ( tam chociaż mam smaczny obiad za darmo i hektolitry kawy) i człowiek jest umęczony.
Mam dla was kolejne ciasto. Pyszne!! na prawdę :D i żałuję, że są tak kiepskie zdjęcia... ale cóż robiłam je wieczorem ostatniemu kawałkowi ciasta, który ledwo ocaliłam.
3 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2szkl cukru pudru
szczypta soli
180g margaryny
6 żółtek
beza
8 białek
1 i 1/3 szkl cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
krem
2 szkl mleka
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
4 łyżki cukru
200 g masła
+ słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
+ 100g płatków migdałowych
Składniki na ciasto zagnieść razem. Uformować kulkę, którą później podzielić na pół.
Białka ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem, pod koniec dodać mąkę.
Ciasto rozwałkować w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmarować pół słoiczka dżemu i połowę bezy oraz pół paczki migdałów. Piec 40min w 180stopniach.
Powtórzyć z drugą częścią ciasta
Masa
Z mleka, cukru, mąk, żółtek ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając po łyżce ostudzonego budyniu. Gotowe placki przełożyć masą budyniową.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego
Źródło:http://siaskowe-gotowanie.blogspot.com/2012/12/pani-walewska.html