Piątek! Nawet nie wiecie jak bardzo czekałam na ten dzień. Mimo faktu, że na uczelni byłam tylko 3 dni to wycisnęli mnie do końca! Do tego doliczmy 2 dni w szpitalu ( tam chociaż mam smaczny obiad za darmo i hektolitry kawy) i człowiek jest umęczony.Mam dla was kolejne ciasto. Pyszne!! na prawdę :D i żałuję, że są tak kiepskie zdjęcia... ale cóż robiłam je wieczorem ostatniemu kawałkowi ciasta, który ledwo ocaliłam.3 szkl mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2szkl cukru pudruszczypta soli180g margaryny6 żółtekbeza8 białek1 i 1/3 szkl cukru pudru1 łyżka mąki ziemniaczanejkrem2 szkl mleka3 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej2 żółtka4 łyżki cukru200 g masła+ słoiczek dżemu z czarnej porzeczki+ 100g płatków migdałowychSkładniki na ciasto zagnieść razem. Uformować kulkę, którą później podzielić na pół.Białka ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem, pod koniec dodać mąkę.Ciasto rozwałkować w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmarować pół słoiczka dżemu i połowę bezy oraz pół paczki migdałów. Piec 40min w 180stopniach.Powtórzyć z drugą częścią ciastaMasaZ mleka, cukru, mąk, żółtek ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając po łyżce ostudzonego budyniu. Gotowe placki przełożyć masą budyniową.Przechowywać w lodówce.Smacznego