Wykonanie
Składniki:*na kruche ciasto-500g
mąki pszennej-1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia-0,5 szklanki
cukru pudru-200g
margaryny-6
żółtek*na
bezę-6
białek-szklanka
cukru pudru-1 łyżka
mąki ziemniaczanej*masę kremową-450ml
mleka-3 łyżki
mąki pszennej-2 łyżki
mąki ziemniaczanej-2
żółtka-5 łyżek
cukru-200g
masła-kilka kropel
aromatu migdałowego*ponadto-słoik
dżemu z czarnej porzeczki (450g)-150g
płatków migdałowychSposób przyrządzenia:1.Wszystkie składniki na kruche ciasto wyrobić. Uformować kule i podzielić ją na dwie połówki.2.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo
cukier, a na końcu
mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać.3.Średniej wielkości formę wykładamy papierem do pieczenia. Jedną połówkę ciasta rozwałkować i położyć na papier, wyrównując brzegi. Ciasto posmarować połową
dżemu, następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na końcu wysypujemy połowę
płatków migdałowych. Piec w temperaturze 180 stopni przez 45-60 min. (sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone). Jeśli w czasie pieczenia powstają nierówności należy zmniejszyć temperaturę. Identycznie postępujemy z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec razem w piekarniki, ale formy muszą
mieć ten sam wymiar lub jeden po drugim.4.Aby zrobić krem należy zagotować jedną szklankę
mleka z
cukrem. Resztę
mleka zmiksować z 2
żółtkami i
mąką i dodać do gotującego
mleka. Mieszamy aż powstanie konsystencja budyniu. Zdejmujemy z ognia i przykrywamy folią spożywczą, pozostawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu ucieramy(miksujemy) go z
masłem, dodajemy aromat.5.Przestudzony placek przekładamy kremem i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.