ßßß
Składniki i wykonanieKruche ciasto500 g mąki200 g masła lub margaryny1,5 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru pudru6 żółtekSkładniki wrzucamy do miski i wyrabiamy ciasto które dzielimy na dwie równe części.Beza6 białek1,5 szklanki cukru pudru1 łyżka mąki ziemniaczanejBiałka ubijamy na sztywną pianę następnie stopniowo, małymi partiami dodajemy cukier. Na koniec należy delikatnie wmieszać mąkę ziemniaczaną.Ponadto450 g dżemu z czarnej porzeczki120 g płatków migdałowychFormę (25x35cm) wykładamy papierem do pieczenia i jedną połową wcześniej przygotowanego ciasta, smarujemy połową dżemu i wykładamy na to połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypujemy połowę płatków migdałowych. Pieczemy w temperaturze 175 °C przez ok. 40 minut. Identycznie postępujemy z drugą połową ciasta (można piec dwa placki jednocześnie z termoobiegiem lub jeden po drugim jeśli nie mamy dwóch takich samych blach. Bezę najlepiej jest przygotować bezpośrednio przed pieczeniem). Placki po upieczeniu ostudzić.Masa maślana500 ml mleka3 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej2 żółtka3 łyżki cukru16 g cukru migdałowego (ew. waniliowego)200 g masłaJedną szklankę mleka zagotowujemy z cukrami, drugą miksujemy z żółtkami i mąkami (jak na budyń) i dodajemy do gotującego się mleka i całość mieszamy do ponownego zagotowania. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy folią i studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem na puch, ciągle miksując dodajemy stopniowo ostudzony budyń.Gotowe ostudzone placki przekładamy masą maślaną. Chłodzimy w lodówce przez min. 3 godziny.
źródło: Moje wypieki