Wykonanie
Są takie ciasta które każdy z nas zna i przynajmniej raz w życiu jadł… myślę, że jednym z nich jest Pani Walewska zwana również przez wielu „Pychotką”. Ciasto składa się z dwóch placków przełożonych masą
maślano-
migdałową ;-) Ciasto należy raczej do słodkich, ale co jest bardzo ważne nie jest mdłe, ponieważ
słodycz jest przełamana
dżemem z czarnej porzeczki i te połączenie nadaje bardzo fajnego charakteru. Ciasto jest raczej czasochłonne w przygotowaniu ponieważ musimy zrobić dwa placki i masę, ale jak to się
mówi, bez pracy nie ma kołaczy ;-)
Składniki i wykonanieKruche ciasto500 g
mąki200 g
masła lub
margaryny1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 szklanki
cukru pudru6
żółtekSkładniki wrzucamy do miski i wyrabiamy ciasto które dzielimy na dwie równe części.
Beza6
białek1,5 szklanki
cukru pudru1 łyżka
mąki ziemniaczanejBiałka ubijamy na sztywną pianę następnie stopniowo, małymi partiami dodajemy
cukier. Na koniec należy delikatnie wmieszać
mąkę ziemniaczaną.Ponadto450 g
dżemu z czarnej porzeczki120 g
płatków migdałowychFormę (25x35cm) wykładamy papierem do pieczenia i jedną połową wcześniej przygotowanego ciasta, smarujemy połową
dżemu i wykładamy na to połowę masy bezowej. Na masę
bezową wysypujemy połowę
płatków migdałowych. Pieczemy w temperaturze 175 °C przez ok. 40 minut. Identycznie postępujemy z drugą połową ciasta (można piec dwa placki jednocześnie z termoobiegiem lub jeden po drugim jeśli nie mamy dwóch takich samych blach.
Bezę najlepiej jest przygotować bezpośrednio przed pieczeniem). Placki po upieczeniu ostudzić.Masa
maślana500 ml
mleka3 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej2
żółtka3 łyżki
cukru16 g
cukru migdałowego (ew.
waniliowego)200 g
masłaJedną szklankę
mleka zagotowujemy z
cukrami, drugą miksujemy z
żółtkami i
mąkami (jak na
budyń) i dodajemy do gotującego się
mleka i całość mieszamy do ponownego zagotowania. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy folią i studzimy. Miękkie
masło ucieramy mikserem na puch, ciągle miksując dodajemy stopniowo ostudzony
budyń.Gotowe ostudzone placki przekładamy masą
maślaną. Chłodzimy w lodówce przez min. 3 godziny.
źródło: Moje wypieki