ßßß
Dzisiejszy dzień jest dla mnie bardzo wyjątkowy, ponieważ dokładnie trzy lata temu założyłam Tasty Blog. To takie moje małe, cenne dzieło, które staram się pielęgnować. Nie ukrywam, że wielką motywację dajecie mi WY. Dziękuję Wam bardzo za wszystkie oznaki sympatii, zarówno na blogu, Facebook'u, jak w również w mailach. Za słowa krytyki (konstruktywnej) również dziękuję, bo przecież ja też cały czas uczę się zgłębiać tajniki kuchni :)A skoro wyjątkowa okazja, to i musi być wyjątkowe ciasto. Pani Walewska, znana też jako Pychotka. Kruche ciasto, dżem z czarnej porzeczki, słodka, krucha beza, migdały, a całość przełożona kremem budyniowym. To wszystko tworzy idealną całość. Ciasto wbrew pozorom nie jest trudne, chociaż nie ukrywam, że miałam obawy przed zrobieniem go. To ciasto nie jeden raz zagości na naszym stole. Polecam.Ciasto kruche:500 g mąki pszennej200 g zimnego masła6 żółtek1/2 szklanki cukru pudru1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaPrzesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wysypujemy na stolnicę, dodajemy: cukier, masło pokrojone w drobne kawałki oraz żółtka. Wszystkie składniki najpierw zarabiamy nożem, a następnie dokładnie zagniatamy i wyrabiamy rękami, tak, żeby stało się plastyczne. Formujemy kulę. Ciasto dzielimy na 2 części, wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce.3 białka3/4 szklanki cukru zwykłego1/2 łyżki mąki ziemniaczanejBiałka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli wsypujemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i bardzo delikatnie mieszamy.Dodatkowo:225 g x 2 dżemu z czarnej porzeczki60 g x 2 płatków migdałowychPierwszą część schłodzonego ciasta przekładamy do prostokątnej formy (25x33) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy (można rozklepać palcami). Ciasto smarujemy dżemem (225 g). A na dżem wykładamy ubitą pianę (z 3 białek). Całość posypujemy płatkami migdałowymi (60 g). Ciasto pieczemy w 175 stopniach przez 40 minut (ja piekłam na termoobiegu w temp. 155 stopni).Upieczone ciasto wyjmujemy z formy razem z papierem do pieczenia i pozostawiamy do ostudzenia.Pieczemy identyczne ciasto z drugiej części ciasta kruchego, piany z 3 białek, dżemu (225 g) i płatków migdałowych (60 g).Masa budyniowia:2 szklanki mleka (500 ml)3 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej2 żółtka3 łyżki cukru16 g cukru waniliowego200 g miękkiego masłaJedną szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Drugą miksujemy z żółtkami oraz mąkami. Powoli wlewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszając, zagotowujemy, aż budyń zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostudzenia.Miękkie masło ucieramy (miksujemy). Cały czas uceirając, dodajemy po jednej łyżce zimnego budyniu, aż uzyskamy kremową masę.Ostudzone ciasta przekładamy masą budyniową. Całość wkładamy do lodówki, na minimum 3 godziny.Źródło: Moje WypiekiSmacznego!Tasty Blog na Facebook'u
Podziel sięoceń6734