ßßß
Składniki(forma35x20 cm)Ciasto15 łyżek mąki pszennej3 łyżki cukru pudru3 łyżki śmietany 18%3 żółtka2 łyżeczki proszku dopieczeniaSłoik dżemu z czarnej porzeczkiBeza5 białek (3 z ciasta + 2 z kremu)szklanka cukru pudrułyżeczka mąki ziemniaczanej15 g płatków migdałowychKrem500 ml mleka3 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej2 żółtka2- 3 łyżki cukrucukier waniliowy lub inny ulubiony aromat250 g masła
PRZYGOTOWANIECiastoWszystkie składniki ciasta zagnieść, rozwałkować i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posmarować dżemem porzeczkowym .BezaZ białek ubić sztywną piane, pod koniec ubijania dodać cukier puder i mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Sztywną pianę z białek wyłożyć na ciasto i posypać płatkami migdałowymi. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 175 C. gotowe ciasto dokładnie wystudzi a następnie przeciąć na dwie równe części.KremZagotować szklankę mleka, pozostałą części mleka dokładnie wymieszać żółtkami, obiema mąkami, oraz cukrem i cukrem waniliowym. Masę jajeczną wlać powoli na wrzące mleko i energicznie mieszać, uważając aby niepowstały grudy, chwilę podgotować. Budyń przykryci folią spożywczą zapobiegnie to zrobieniu się kożucha na budyniu i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Masło utrzeć na puch i cały czas miksując stopniowo dodawać przestygnięty budyń. Na końcu ucierania gdy krem jest już gotowy można dodać; kawę , kakao, lub alkohol. Na początku krem może wydawać się że jest „luźny” ale gdy się schłodzi w lodówce, robi się sztywny i puszysty.Pierwszą części ciasto posmarować kremem i nakryć drugą. Wstawić do lodówki na około 3 godziny. Schłodzone ciasto zdecydowanie lepiej się porcjuje i smakuje.