Wykonanie
Ciasto kuszące
słodyczą przełamane kwaskowym
dżemem z czarnej porzeczki, który nadaje ciastu niepowtarzalny smak. Z delikatną
bezą posypaną
płatkami migdałowymi. Nie ma w tym więc nic
dziwnego że ciasto nazwano Pani Walewska, aby uwieść J Cesarza sama
słodycz nie wystarczy trzeba odrobinę niepowtarzalnego charakteru J który kryje się pod pięknymi strojami.
Składniki(forma35x20 cm)Ciasto15 łyżek
mąki pszennej3 łyżki
cukru pudru3 łyżki
śmietany 18%3
żółtka2 łyżeczki proszku dopieczeniaSłoik
dżemu z czarnej porzeczkiBeza5
białek (3 z ciasta + 2 z kremu)szklanka
cukru pudrułyżeczka
mąki ziemniaczanej15 g
płatków migdałowychKrem500 ml
mleka3 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej2
żółtka2- 3 łyżki
cukrucukier waniliowy lub inny ulubiony aromat250 g
masłaPRZYGOTOWANIECiastoWszystkie składniki ciasta zagnieść, rozwałkować i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto posmarować
dżemem porzeczkowym .
BezaZ
białek ubić sztywną piane, pod koniec ubijania dodać
cukier puder i
mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Sztywną pianę z
białek wyłożyć na ciasto i posypać
płatkami migdałowymi. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 175 C. gotowe ciasto dokładnie wystudzi a następnie przeciąć na dwie równe części.KremZagotować szklankę
mleka, pozostałą części
mleka dokładnie wymieszać
żółtkami, obiema
mąkami, oraz
cukrem i
cukrem waniliowym. Masę jajeczną wlać powoli na wrzące
mleko i energicznie mieszać, uważając aby niepowstały grudy, chwilę podgotować.
Budyń przykryci folią spożywczą zapobiegnie to zrobieniu się kożucha na budyniu i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Masło utrzeć na puch i cały czas miksując stopniowo dodawać przestygnięty
budyń. Na końcu ucierania gdy krem jest już gotowy można dodać;
kawę ,
kakao, lub
alkohol. Na początku krem może wydawać się że jest „luźny” ale gdy się schłodzi w lodówce, robi się sztywny i puszysty.Pierwszą części ciasto posmarować kremem i nakryć drugą. Wstawić do lodówki na około 3 godziny. Schłodzone ciasto zdecydowanie lepiej się porcjuje i smakuje.