Wykonanie
Czyli kruche ciasto przełożone
konfiturą wiśniową i kremem. A na wierzchu delikatna chmurka :) "Pani Walewska" zwana również pychotką jest wypiekiem nadającym się na każdą okazję. Urodziny, imieniny czy jak u mnie poranna
kawa. Niestety znika w mgnieniu oka! :)Produkty:Na kruche ciasto:3 szklanki
mąki pszennej0,5 szklanki
cukru pudru1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia6
żółtek200 g
masła lub
margarynyNa
bezę:1 szklanka
cukru pudru1 łyżka
mąki ziemniaczanej4
białkaNa masę kremową:2 szklanki
mleka3 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej2
żółtka3 łyżki
cukruopakowanie
cukru waniliowego150 g
masłaPonadto:słoik
konfitury (najlepiej porzeczkowej lub wiśniowej)100 g
płatków migdałowychEtapy przygotowania:
Masło posiekaj z
mąką i
proszkiem do pieczenia, dodaj
cukier i kolejno po 1
żółtku.Wyrób, zagnieć i uformuj w kulę. Podziel na pół i wstaw do lodówki na czas robienia
bezy.
Białka ubij na sztywną pianę, następnie dodawaj partiami
cukier. Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca dodaj łyżkę
mąki.Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłóż papierem do pieczenia.Następnie wyłóż na nią połowę ciasta, rozwałkuj i wyrównaj.Ponakłówaj widelcem.Nałóż na nią połowę
dżemu. Wyłóż masę
bezową i posyp
płatkami migdałowymi.Piecz w temp. 170 stopni przez ok. 40 minut.To samo wykonaj z drugą częścią ciasta, jednak piecz bez
bezy i
płatków migdałowych. Placki wystaw do ostudzenia.Jedną szklankę
mleka zagotuj z
cukrami. Drugą zmiksuj z
żółtkami i
mąką (jak na
budyń). Dodaj do gotującego się
mleka, gotuj mieszając cały czas tak aby powstała gładka masa. Ostudź.Miękkie
masło utrzyj na puch, stopniowo dodawaj ostudzony
budyń cały czas ucierając aż powstanie gładki krem.Gotowe ostudzone placki przełóż masą kremową kładąc na wierzch placek z
bezą i
migdałami.Schładzać w lodówce min. 3 h.