ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z jabłkami i aronią

Szarlotka z jabłkami i aronią

nazwa

Wykonanie

Szarlotka z jabłkami i aronią..mojej starszej córce tak posmakowała, że już prosiła o powtórkę..Przepis na to ciasto znalazłam tutaj, a przepis ten można było zobaczyć w gazetce Ciasta domowe nr 115 ..Mam sporo takich gazetek z serii Ciasta domowe, ale tego nr akurat nie mam..Ja dodatkowo do piany dodałam soku z aronii..i ciut dłużej gotowałam jabłka...
Składniki ciasta kruchego:
2,5 szk. mąki pszennej
1 szk. cukru pudru
200 g margaryny
2 żółtka
2 łyżki kakao [ nie dałam]
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiać. Dodać margarynę i żółtka, szybko zagnieść ciasto. Do 1/3 ciasta można dodać kakao. Schłodzić.
Masa jabłkowo-aroniowa:
1 kg jabłek
250 g aronii
100 g masła
1/2 szk. cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cynamonu
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach , dodać masło i podsmażyć. Dodać aronię i cukier, poddusić i ostudzić. Dodać cynamon i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać.
Dodatkowo:
2 białka
1/2 szk. cukru
troszkę soku z aronii
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i sok z aronii.
Schłodzone jasne ciasto rozwałkować na dno przygotowanej wcześniej blachy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec przez 10 minut w temp. 180'C.
Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkowo-aroniową, następnie pianę z białek. Na sam wierzch zetrzeć trzecią część c iasta. Piec przez 30-40 min. w temp. 180'C.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/09/1462szarlotka-z-jabkami-i-aronia.html