Wykonanie
Szarlotka z
jabłkami i aronią..mojej starszej córce tak posmakowała, że już prosiła o powtórkę..Przepis na to ciasto znalazłam tutaj, a przepis ten można było zobaczyć w gazetce Ciasta domowe nr 115 ..Mam sporo takich gazetek z
serii Ciasta domowe, ale tego nr akurat nie mam..Ja dodatkowo do piany dodałam soku z aronii..i ciut dłużej gotowałam
jabłka...
Składniki ciasta kruchego:2,5 szk.
mąki pszennej1 szk.
cukru pudru200 g
margaryny2
żółtka2 łyżki
kakao [ nie dałam]1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMąkę z
proszkiem do pieczenia i
cukrem pudrem przesiać. Dodać
margarynę i
żółtka, szybko zagnieść ciasto. Do 1/3 ciasta można dodać
kakao. Schłodzić.Masa
jabłkowo-aroniowa:1 kg
jabłek250 g aronii100 g
masła1/2 szk.
cukru4 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
cynamonuJabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach , dodać
masło i podsmażyć. Dodać aronię i
cukier, poddusić i ostudzić. Dodać
cynamon i
mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać.Dodatkowo:2
białka1/2 szk.
cukrutroszkę soku z aronii
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać
cukier i sok z aronii.Schłodzone jasne ciasto rozwałkować na dno przygotowanej wcześniej blachy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec przez 10 minut w temp. 180'C.Na podpieczony spód wyłożyć masę
jabłkowo-aroniową, następnie pianę z
białek. Na sam wierzch zetrzeć trzecią część c iasta. Piec przez 30-40 min. w temp. 180'C.