Wykonanie
Kruche ciasto1 kostka
margaryny4
żółtka3 szklanki
mąki pszennej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
cukru pudrumus jabłkowy: gotowy lub1,5 kg
jabłekcukier do smaku3-4 łyżki
mąki ziemniaczanejmasa bezowa4
białka1 szklanka
cukru pudru3 łyżki
mąki ziemniaczanejdodatkowo:
bułka tarta1. Składniki na ciasto szybko wyrobić na jednolitą masę i włożyć do lodówki na pół godziny. Bardzo mała ilość
cukru sprawi, że ciasto będzie bardzo kruche.2.
Jabłka rozgotować, dodać
cukier do smaku, mączkę rozmieszać w 3/4 szklanki
wody i dodać do gorącego musu, dokładnie rozmieszać.3.
Ciastem wylepić blaszkę i piec 25 minut w 170 stopniach.4.
Białka ubić na sztywno z
cukrem pudrem i
mączką ziemniaczaną.5. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i posypać je
bułką tartą, zapobiegnie to zawilgoceniu ciasta
musem jabłkowym, następnie wyłożyć mus, a na to pianę z
białek. Całość włożyć do piekarnika na dalsze 20 minut.Uważać, aby
beza nie spiekła się zbyt mocno, w razie potrzeby przykryć pergaminem.