ßßß Cookit - przepis na SZARLOTKA KOKOSOWA Z PIANKĄ

SZARLOTKA KOKOSOWA Z PIANKĄ

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI
Na ciasto:
4 żółtka;
0,5 szklanki cukru pudru;
1 łyżka cukru wanilinowego;
25 dag margaryny;
3 szklanki mąki pszennej;
10 dag wiórków kokosowych;
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Na bezę:
4 białka;
0,5 szklanki cukru pudru;
2 łyżki maki ziemniaczanej.
Dodatkowo:
około 1000g prażonych jabłek.
WYKONANIE
Z podanych składników (oprócz wiórków) zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy owe wiórki kokosowe. Ponownie zagniatamy. Ciastem bez kokosu wykładamy dno torownicy o średnicy 26 cm. Następnie nakładamy jabłka. Teraz czas na bezę. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy. Nakładamy na jabłka. Na wierz ścieramy albo rozwałkowujemy ciasto z wiórkami. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 170 stopni. Wierzch ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Źródło:http://kuchniapachnacabzem.blogspot.com/2013/09/szarlotka-kokosowa-z-pianka.html