Wykonanie
Dymek to jedno z kilku ciast, które wszystkim smakuje w związku z tym często je robię. Oczywiście zmieniam
owoce. Był już
dymek z
wiśniami, ze
śliwkami więc dzisiaj przyszła
pora na
jabłkowy. Przymierzam się jeszcze do
brzoskwiniowego tylko muszę wymyśleć sposób na przyrządzenie
brzoskwiń:)
Składniki:3 szklanki
mąki pszennej6
żółtek1,5 kostki
margaryny1 łyżeczka
cukru pudru7,5g
proszku do pieczenia (2,5 łyżeczki)1 kg
jabłek1
galaretka cytrynowa6
białek1,5 szklanki drobnego
cukru3 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
soku z cytrynyMąkę przesiekać z
margaryną, następnie dodać
żółtka,
proszek do pieczenia i
cukier puder. Zagnieść ciasto (jeśli jest zbyt lepiące, można podsypać
mąką). Gotowe ciasto podzielić na pół. Jedną część owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do zamrażalnika. Drugą wyłożyć do natłuszczonej tortownicy (śr.28-30 cm) lub na prostokątną blachę (36x23 cm).W tym czasie obrać
jabłka, lekko je podsmażyć, pod koniec dodać
galaretkę cytrynową. Zimne
jabłka ułożyć na cieście.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli. Wciąż ubijając wsypywać powoli
cukier, a pod koniec
mąkę ziemniaczaną i
sok z cytryny. Ciasto wyjęte z zamrażalnika podzielić na dwie równe części. Jedną zetrzeć na tarce o dużych oczkach na
jabłka. Nałożyć pianę i na nią zetrzeć drugą część zamrożonego ciasta.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około godziny w 180 stopniach.Smacznego:)