ßßß Cookit - przepis na Dymek z jabłkami

Dymek z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Dymek to jedno z kilku ciast, które wszystkim smakuje w związku z tym często je robię. Oczywiście zmieniam owoce. Był już dymek z wiśniami, ze śliwkami więc dzisiaj przyszła pora na jabłkowy. Przymierzam się jeszcze do brzoskwiniowego tylko muszę wymyśleć sposób na przyrządzenie brzoskwiń:)
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
6 żółtek
1,5 kostki margaryny
1 łyżeczka cukru pudru
7,5g proszku do pieczenia (2,5 łyżeczki)
1 kg jabłek
1 galaretka cytrynowa
6 białek
1,5 szklanki drobnego cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
Mąkę przesiekać z margaryną, następnie dodać żółtka, proszek do pieczenia i cukier puder. Zagnieść ciasto (jeśli jest zbyt lepiące, można podsypać mąką). Gotowe ciasto podzielić na pół. Jedną część owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do zamrażalnika. Drugą wyłożyć do natłuszczonej tortownicy (śr.28-30 cm) lub na prostokątną blachę (36x23 cm).
W tym czasie obrać jabłka, lekko je podsmażyć, pod koniec dodać galaretkę cytrynową. Zimne jabłka ułożyć na cieście.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wciąż ubijając wsypywać powoli cukier, a pod koniec mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Ciasto wyjęte z zamrażalnika podzielić na dwie równe części. Jedną zetrzeć na tarce o dużych oczkach na jabłka. Nałożyć pianę i na nią zetrzeć drugą część zamrożonego ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około godziny w 180 stopniach.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2009/11/Dymek-z-jablkami.html