Wykonanie
Kolejny przepis, który przepisałam z zeszytu mojej mamy. Tych "zwędzonych" przepisów zamierzam wypróbować znacznie więcej, nie tylko na ciasta:-)Składniki:Ciasto:3 szkl.
mąki pszennej250 g
margaryny3/4 szkl.
cukru2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia1 opakowanie
cukru waniliowego (16 g)5
żółtek3-4 łyżki kwaśnej
śmietany 18%Piana:5
białek1/2 szkl.
cukru2 czubate łyżki
mąki ziemniaczanejDodatkowo:1 l musu z
jabłekcukier do posypania
jabłekcynamon do posypania
jabłekcukier puder do posypania ciastaWykonanie:Ciasto: Ze składników na ciasto zagnieść ciasto i podzielić na 2 części ( na 2/3 - to będzie spód i 1/3 - to będzie kruszonka). Następnie dobrze schłodzić w lodówce min. 40 min. Ciasto można też zamrozić, ale wtedy zamiast skubania ciasta musimy je zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Po schłodzeniu 2/3 ciasta wykładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia (skubiemy po kawałku, aż zapełnimy całą wolną przestrzeń w blaszce (wymiary blaszki ok. 30 x 45). Na spód ciasta wykładamy mus z
jabłek, które posypujemy
cukrem i
cynamonem.Piana:
Białka mocno ubijamy, następnie dodajemy po trochu
cukier cały czas ubijając. Po dodaniu
cukru dodajemy po trochu
mąkę ziemniaczaną, również cały czas ubijając. Jak już wykończymy składniki wykładamy pianę na mus z
jabłek.Na pianę wykładamy pozostałą część ciasta (czyli 1/3 - to będzie kruszonka). Ciasto również skubiemy - nie musi być ono nałożone bardzo dokładnie, przez ciasto będzie prześwitywać piana.Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 C na 40-45 min. Po upieczeniu jak ciasto wystygnie posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego