Wykonanie
To ciasto robiłam parę dni temu i zapomniałam wstawić na bloga..przepis znaleziony na kilku blogach..To ciasto coś w stylu pleśniaka z
jabłkami, ale to jest z
truskawkami.
Składniki na ciasto3 szkl.
mąki pszennej6
żółtek1,5 kostki
margaryny1 łyżeczka
cukru pudru7,5 g
proszku do pieczenia (2,5 łyżeczki) na wierzch:75 dag
truskawek1 łyżka
kakaona pianę:6
białek1,5 szklanki drobnego
cukru3 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
soku z cytrynyMąkę posiekać z
margaryną, następnie dodać
żółtka,
proszek do pieczenia i
cukier puder. Zagnieść ciasto (jeśli jest zbyt lepiące, można jeszcze podsypać
mąką). Gotowe ciasto podzielić na pół. Jedną część owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do zamrażalnika, drugą wyłożyć natłuszczoną tortownicę o średnicy 28-30 cm, lub prostokątną blachę o wymiarach 36x23 cm.
Truskawki opłukać, osuszyć, usunąć szypułki. Pokroić na połówki i ułożyć na cieście przecięciem do dołu.
Kakao wsypać do sitka i oprószyć
truskawki.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą
soli, wciąż ubijając wsypywać powoli
cukier, a pod koniec
mąkę ziemniaczaną i
sok z cytryny.Ciasto wyjęte z zamrażalnika podzielić na dwie równe części. Jedną zetrzeć na tarce o dużych oczkach na
truskawki. Nałożyć pianę i na nią zetrzeć drugą część zamrożonego ciasta.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około godziny w 180º.