Wykonanie
Przepis ten znalazłam u
Magdy już dość dawno temu, gdy jeszcze nie myślałam o tym że
będę kiedykolwiek pisać bloga. Zaczynałam wtedy dopiero obserwować co pysznego tworzą moje ulubione Blogerki :)Ciasto pyszne, podobne do tradycyjnego pleśniaka. Oprócz
maślankowego to drugie moje ulubione ciasto, które właściwie mogłabym robić przez cały
owocowy sezon, wtykając do niego kolejno pojawiające się
owoce. Wszystkie poza
wiśniami. Nie, nie, nie dlatego że nie lubię :) Ja kocham chyba wszystkie
owoce bez wyjątku, ale moje tygrysy, ten duży i ten mały - nie cierpią
wiśni. No, a ja raczej nie mam ochoty wcinać całej blachy ciasta sama. Bo dobre ciacho w towarzystwie smakuje jeszcze lepiej :)Teraz na blogach rządzą
truskawki, a ja nie
będę wyjątkiem. Zapraszam na pyszne kruche ciasto z pianką i
truskawkami :)Ostatnio kupowałam
truskawki po 7 zł/kg, więc u nas nie są jeszcze wcale tanie. A jak u Was?
Kruche ciasto:3 szklanki
mąki pszennej6
żółtek1 1/2 kostki
masła lub
margaryny ( u mnie
masło extra)1 łyżeczka
cukru pudru (tak jak
Madzia dałam 3 łyżki i wyszło według mnie bardzo dobrze, ale jeśli lubicie mniej słodko,
dajcie po prostu mniej)2 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaPonadto:ok. 75 dag
truskawek1 łyżka
kakao6
białek1 1/2 szklanki drobnego
cukru3 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
soku z cytrynyMąkę siekamy z
masłem, następnie dodajemy
żółtka,
proszek do pieczenia i
cukier puder. Zagniatamy wszystkie składniki na gładkie ciasto. Jeśli ciasto mocno się klei można troszkę podsypać
mąką. Ja nie podsypywałam.Gotowe ciasto dzielimy na pół. Jedną z części owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na ok. 1 godzinę. Pozostałym
ciastem wyklejamy dno foremki ( moja 25 x 35 cm). Foremkę wcześniej wyłożyłam papierem do pieczenia, aby bez problemów po upieczeniu ciasto z niej wyjąć. Tak przygotowaną foremkę z
ciastem wkładamy na ok. godzinę do lodówki.W międzyczasie piekarnik nagrzewamy do 175 st. C.
Truskawki opłukać, osuszyć i usunąć szypułki. Kroimy je na połówki i układamy na cieście przecięciem do dołu.Następnie
truskawki posypujemy
kakao (najlepiej przez sitko).Z zamrażarki wyjmujemy ciasto i dzielimy je na dwie równe części. Jedną część zetrzeć na tarce o grubych oczkach na
truskawki.
Białka ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Następnie powoli, małymi porcjami dodajemy cały czas miksując
cukier, a
potem na końcu
mąkę ziemniaczaną i
sok z cytryny. Tak przygotowaną pianę wykładamy na starte wcześniej ciasto.Na warstwę piany ścieramy na tarce pozostałą część ciasta.Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez ok. 1 godzinę.Smacznego ;)