ßßß Cookit - przepis na Dymek z truskawkami

Dymek z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Przepis ten znalazłam u Magdy już dość dawno temu, gdy jeszcze nie myślałam o tym że będę kiedykolwiek pisać bloga. Zaczynałam wtedy dopiero obserwować co pysznego tworzą moje ulubione Blogerki :)
Ciasto pyszne, podobne do tradycyjnego pleśniaka. Oprócz maślankowego to drugie moje ulubione ciasto, które właściwie mogłabym robić przez cały owocowy sezon, wtykając do niego kolejno pojawiające się owoce. Wszystkie poza wiśniami. Nie, nie, nie dlatego że nie lubię :) Ja kocham chyba wszystkie owoce bez wyjątku, ale moje tygrysy, ten duży i ten mały - nie cierpią wiśni. No, a ja raczej nie mam ochoty wcinać całej blachy ciasta sama. Bo dobre ciacho w towarzystwie smakuje jeszcze lepiej :)
Teraz na blogach rządzą truskawki, a ja nie będę wyjątkiem. Zapraszam na pyszne kruche ciasto z pianką i truskawkami :)
Ostatnio kupowałam truskawki po 7 zł/kg, więc u nas nie są jeszcze wcale tanie. A jak u Was?
Kruche ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
6 żółtek
1 1/2 kostki masła lub margaryny ( u mnie masło extra)
1 łyżeczka cukru pudru (tak jak Madzia dałam 3 łyżki i wyszło według mnie bardzo dobrze, ale jeśli lubicie mniej słodko, dajcie po prostu mniej)
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto:
ok. 75 dag truskawek
1 łyżka kakao
6 białek
1 1/2 szklanki drobnego cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
Mąkę siekamy z masłem, następnie dodajemy żółtka, proszek do pieczenia i cukier puder. Zagniatamy wszystkie składniki na gładkie ciasto. Jeśli ciasto mocno się klei można troszkę podsypać mąką. Ja nie podsypywałam.
Gotowe ciasto dzielimy na pół. Jedną z części owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na ok. 1 godzinę. Pozostałym ciastem wyklejamy dno foremki ( moja 25 x 35 cm). Foremkę wcześniej wyłożyłam papierem do pieczenia, aby bez problemów po upieczeniu ciasto z niej wyjąć. Tak przygotowaną foremkę z ciastem wkładamy na ok. godzinę do lodówki.
W międzyczasie piekarnik nagrzewamy do 175 st. C.
Truskawki opłukać, osuszyć i usunąć szypułki. Kroimy je na połówki i układamy na cieście przecięciem do dołu.
Następnie truskawki posypujemy kakao (najlepiej przez sitko).
Z zamrażarki wyjmujemy ciasto i dzielimy je na dwie równe części. Jedną część zetrzeć na tarce o grubych oczkach na truskawki.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie powoli, małymi porcjami dodajemy cały czas miksując cukier, a potem na końcu mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Tak przygotowaną pianę wykładamy na starte wcześniej ciasto.
Na warstwę piany ścieramy na tarce pozostałą część ciasta.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez ok. 1 godzinę.
Smacznego ;)
Źródło:http://kochamgary.blogspot.com/2012/06/dymek-z-truskawkami.html