Wykonanie
Miałam ochotę na jakieś proste ciasto, ucierane. Takie, żeby się nie napracować, a wykonać :) Zrobiłam babkę piaskową, dwukolorową z przepisu, który dostałam bardzo dawno temu.Babka mi, niestety, pękła. Ale po posypaniu
cukrem pudrem i tak wyglądała dobrze :)

Składniki:1 szklanka
cukru220 gramów
margaryny (u mnie
Kasia)6
jajek12 łyżek
mąki pszennej7 łyżek
mąki ziemniaczanej2 łyżki
kakao2 łyżeczki
cukru waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczeniacukier puder do posypania (ok. 2 łyżek)

Obie
mąki przesiać z
proszkiem do pieczeniaOddzielić
żółtka od
białek -
białka ubić na sztywnoPod koniec ubijania dodać
cukier oraz
cukier waniliowy i jeszcze ubijaćDodać
margarynę - miksowaćNastępnie dodać
żółtka - ubijać, a na koniec wsypać przesiane
mąki i wszystko dokładnie wymieszaćZ masy odłożyć 2/3Do pozostałej dodać 2 łyżki
kakao i wymieszaćNastawić piekarnik na 170 stopni C (u mnie termoobieg)Formę na babkę dokładnie wysmarować
masłem i obsypać
mąkąNałożyć do niej najpierw masę jasną...

... a
potem ciemną

Piec ok. 40 minut. Po tym czasie piecyk wyłączyć i jeszcze potrzymać 5 minut. Po 5 minutach otworzyć drzwiczki piecyka i przytrzymać jeszcze 5 minutPo wsytudzeniu podypać
cukrem pudrem


Smacznego :)