ßßß Cookit - przepis na Klasyczna babka piaskowa

Klasyczna babka piaskowa

nazwa

Wykonanie

Miałam ochotę na jakieś proste ciasto, ucierane. Takie, żeby się nie napracować, a wykonać :) Zrobiłam babkę piaskową, dwukolorową z przepisu, który dostałam bardzo dawno temu.
Babka mi, niestety, pękła. Ale po posypaniu cukrem pudrem i tak wyglądała dobrze :)
Składniki:
1 szklanka cukru
220 gramów margaryny (u mnie Kasia)
6 jajek
12 łyżek mąki pszennej
7 łyżek mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania (ok. 2 łyżek)
Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia
Oddzielić żółtka od białek - białka ubić na sztywno
Pod koniec ubijania dodać cukier oraz cukier waniliowy i jeszcze ubijać
Dodać margarynę - miksować
Następnie dodać żółtka - ubijać, a na koniec wsypać przesiane mąki i wszystko dokładnie wymieszać
Z masy odłożyć 2/3
Do pozostałej dodać 2 łyżki kakao i wymieszać
Nastawić piekarnik na 170 stopni C (u mnie termoobieg)
Formę na babkę dokładnie wysmarować masłem i obsypać mąką
Nałożyć do niej najpierw masę jasną...
... a potem ciemną
Piec ok. 40 minut. Po tym czasie piecyk wyłączyć i jeszcze potrzymać 5 minut. Po 5 minutach otworzyć drzwiczki piecyka i przytrzymać jeszcze 5 minut
Po wsytudzeniu podypać cukrem pudrem
Smacznego :)
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2013/09/klasyczna-babka-piaskowa.html