Wykonanie
Ten przepis mam od 13 lat i tylko z niego robię :) Jedyna zmiana polega na tym, że
daję jedną pełną szklankę
cukru, a nie 3/4.
Składniki:3 szklanki
mąki pszennej200 gramów
margaryny (u mnie
Kasia)4
jajka (oddzielnie
żółtka i
białka)1 szklanka
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego1 łyżka
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniajabłka, powidła,
mak lub
ser - ja miałam
dżem truskawkowy domowej roboty
zapach śmietankowy lub 1-2 łyżki
śmietany (ja nie
daję)
Zagniatamy:
mąkę,
proszek do pieczenia, 4
żółtka, 1/2 szklanki
cukru,
margarynę,
cukier waniliowyPiecyk nagrzewamy do 180 stopniCiasto dzielimy na trzy części
I częścią wylepiamy formę i nakładamy np.
dżemDo II części dodajemy
kakao i posypujemy na
dżemUbijamy sztywną pianę: najpierw same
białka, a następnie dodajemy powoli, porcjami
cukierRozsmarowujemy na
kakaowe ciasto
Na ubitą pianę kruszymy białe ciasto. Ja utarłam na tarce o dużych oczkach
Pieczemy ok. 30 minutWierzch można posypać
cukrem pudremSmacznego :)