ßßß Cookit - przepis na Pleśniak

Pleśniak

nazwa

Wykonanie

Ten przepis mam od 13 lat i tylko z niego robię :) Jedyna zmiana polega na tym, że daję jedną pełną szklankę cukru, a nie 3/4.
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
200 gramów margaryny (u mnie Kasia)
4 jajka (oddzielnie żółtka i białka)
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
jabłka, powidła, mak lub ser - ja miałam dżem truskawkowy domowej roboty
zapach śmietankowy lub 1-2 łyżki śmietany (ja nie daję)
Zagniatamy: mąkę, proszek do pieczenia, 4 żółtka, 1/2 szklanki cukru, margarynę, cukier waniliowy
Piecyk nagrzewamy do 180 stopni
Ciasto dzielimy na trzy części
I częścią wylepiamy formę i nakładamy np. dżem
Do II części dodajemy kakao i posypujemy na dżem
Ubijamy sztywną pianę: najpierw same białka, a następnie dodajemy powoli, porcjami cukier
Rozsmarowujemy na kakaowe ciasto
Na ubitą pianę kruszymy białe ciasto. Ja utarłam na tarce o dużych oczkach
Pieczemy ok. 30 minut
Wierzch można posypać cukrem pudrem
Smacznego :)
Źródło:http://szczesliwakuchnia.blogspot.com/2014/12/plesniak.html