Wykonanie
Chwale się! :D Jedne z lepszych
ciastek jakie do tej
pory upiekłam :D Niesamowicie kruche, delikatne, rozpływające się w ustach po prostu rewelacja. A do tego
ciasteczko obtoczone jest w cukrze wymieszanym z
cynamonem dzięki
czemu ciastko nabiera jeszcze większej chrupkości. A ten zapach! Polecam!Składniki:300 g
mąki pszennej100 g
mąki ziemniaczanej200 g
masła temp. pokojowa120 g
cukru pudru2
żółtka1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
cynamonuDodatkowo:70 g drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka
cynamonuDo miski przesiewamy
mąki, proszek i
cynamon.Ucieramy
masło z
cukrem pudrem, następnie na przemian dodajemy
żółtko-
mąka. Stolnice posypójemy odrobiną
mąki, przekładamy ciasto i zagniatamy (powinno być elastyczne i ładnie się zagniatać. W razie czego możemy dodać odrobinę
mąki). Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą część umieszczamy
między dwoma arkuszami pergaminu i wałkujemy mniej więcej do 3-4 mm. Wykrawamy
ciasteczka w dowolnym kształcie. Każde
ciasteczko obtaczamy w cukrze wymieszanym z
cynamonem. Przekładamy do foremki i pieczemy w 180*C około 12 minut. Tak samo postępujemy z drugim kawałkiem ciasta.