Wykonanie
Placek ze
śliwkami i polewą
cynamonową to proste ciasto kruche z dużą ilością
śliwek i polewą przygotowaną na bazie
śmietanki i aromatycznego
cynamonu. Do przyrządzenia kruchego
spodu wykorzystałam przepis na ciasto z szarlotki, gdyż jest ono lekkie i kruche, idealne do placków z
owocami.
Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 24x24cm .

Składniki:
CIASTO KRUCHE
130g
mąki pszennej65g
masła40g
cukru pudru1
żółtko1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
mąki ziemniaczanej do oprószenia ciasta
250g
śliwekPOLEWA CYNAMONOWA
125ml
śmietanki 12% (w kartoniku)
1
jajko1 łyżeczka
cukru waniliowego1 łyżeczka
cynamonu2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
mąki pszennej
Wykonanie:
-
mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia i
cukrem pudrem, dodać zimne
masło i
żółtko, składniki posiekać razem, zagnieść gładkie ciasto
- ciasto schłodzić w lodówce przez 30 minut
-
śliwki umyć, osuszyć, pozbawić pestek, podzielić na połówki
- formę wyłożyć papierem do pieczenia
-
ciastem wylepić dno formy, nakłuć widelcem, posypać cienką warstwą
mąki ziemniaczanej- na cieście ułożyć koło siebie
śliwki skórką do dołu
- ciasto wstawić do piekarnika, podpiec przez około 25 minut w 180 stopniach
- składniki na polewę wyjąć wcześniej z lodówki, aby przyjęły temperaturę pokojową
-
śmietankę ubić lekko z
jajkiem, dodać przesiane
mąki,
cukry i
cynamon, zmiksować krótko do połączenia się składników
- podpieczone ciasto wyjąć na chwilę z piekarnika, zalać równą warstwą polewy śmietankowej, wstawić ponownie do piekarnika, piec kolejne 25 minut lub do momentu, aż polewa na wierzchu będzie ścięta
- ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia, kroić w kwadraty

Placek ze
śliwkami można przygotować ze zwykłą polewą
śmietankową, pomijając podczas jej przygotowań dodatek
cynamonu, jednakże
przyprawa ta bardzo dobrze współgra z lekko kwaskowatym smakiem
śliwek, a do tego nadaje ciastu ciekawego, karmelowego koloru. Całościowo ciasto nie jest mocno słodkie, choć dużo zależy od rodzaju użytych
śliwek.