ßßß
Składniki:CIASTO KRUCHE130g mąki pszennej65g masła40g cukru pudru1 żółtko1/4 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka mąki ziemniaczanej do oprószenia ciasta250g śliwekPOLEWA CYNAMONOWA125ml śmietanki 12% (w kartoniku)1 jajko1 łyżeczka cukru waniliowego1 łyżeczka cynamonu2 łyżeczki cukru1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka mąki pszennej
Wykonanie:- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, dodać zimne masło i żółtko, składniki posiekać razem, zagnieść gładkie ciasto- ciasto schłodzić w lodówce przez 30 minut- śliwki umyć, osuszyć, pozbawić pestek, podzielić na połówki- formę wyłożyć papierem do pieczenia- ciastem wylepić dno formy, nakłuć widelcem, posypać cienką warstwą mąki ziemniaczanej- na cieście ułożyć koło siebie śliwki skórką do dołu- ciasto wstawić do piekarnika, podpiec przez około 25 minut w 180 stopniach- składniki na polewę wyjąć wcześniej z lodówki, aby przyjęły temperaturę pokojową- śmietankę ubić lekko z jajkiem, dodać przesiane mąki, cukry i cynamon, zmiksować krótko do połączenia się składników- podpieczone ciasto wyjąć na chwilę z piekarnika, zalać równą warstwą polewy śmietankowej, wstawić ponownie do piekarnika, piec kolejne 25 minut lub do momentu, aż polewa na wierzchu będzie ścięta- ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia, kroić w kwadraty
Placek ze śliwkami można przygotować ze zwykłą polewą śmietankową, pomijając podczas jej przygotowań dodatek cynamonu, jednakże przyprawa ta bardzo dobrze współgra z lekko kwaskowatym smakiem śliwek, a do tego nadaje ciastu ciekawego, karmelowego koloru. Całościowo ciasto nie jest mocno słodkie, choć dużo zależy od rodzaju użytych śliwek.