ßßß
Składniki:Ciasto:3 szklanki mąki pszennej1 kostka masła (ewentualnie margaryny)Pół szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki śmietany 18%4 żółtka2 łyżki kakaoCiasto kokosowe:4 białkaPół szklanki cukru1 budyń śmietankowy1 łyżka mąki ziemniaczanej2 łyżki śmietany 18%100 g. kokosuMasa jabłkowaOk 10 dużych jabłekCynamonUżyłam brytfanny o wymiarach: 35 x 25 cm.
Etapy przygotowania:Ciasto : Na stolnicy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dwoma łyżkami kakao. W następnej kolejności pokroić na brzegi masło, oraz wysypać cukier. W mące wyrzeźbić dołek i dodać żółtka oraz śmietanę. Wyrobić ciasto. Oddzielić 1/3 ciasta i odstawić do zamrażalnika, a pozostałą część ciasta rozwałkować i ułożyć w brytfannie. Lekko ją podpiec przez ok. 10 minut w temp. 170 stopni.
2. Ciasto kokosowe : Podczas gdy nasze ciasto będzie w piekarniku, przygotowujemy masę kokosową: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier. Gdy piana będzie sztywna dodajemy budyń, śmietanę oraz wiórka kokosowe. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i całość mieszamy. Wylewamy na podpieczone już ciasto i ponownie wsadzamy do piekarnika na ok. 10 minut.
3. Masa jabłkowa : Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, a następnie odciskamy sok. Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka i posypujemy cynamonem. Na sam wierzch ścieramy na tarce ciasto, które do tej pory trzymaliśmy w zamrażalce. Całe ciasto pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach.

Smacznego!!