ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto z jabłkami i nutą kokosu

Kruche ciasto z jabłkami i nutą kokosu

nazwa

Wykonanie

Jabłka to prawdziwa bomba witaminowa. Neutralizują one toksyczne substancje w naszym organizmie, wspomagają trawienie, a także pomagają Nam zrzucić zbędne kilogramy. I jak tu ich nie lubić? Skorzystajmy z tych pysznych owoców, zwłaszcza, że możemy je teraz znaleźć w sklepach w atrakcyjnych cenach. Dietetycy zalecają, abyśmy jedli dwa jabłka dziennie. Rano dla urody, a wieczorem dla zdrowia 😉
Tematem dzisiejszego wpisu jest kruche kakaowe ciasto z dodatkiem kokosu i jabłek. Całość dopełnia smak cynamonu. Myślę, że jest to ciasto, które bardzo dobrze pasuje do długich listopadowych popołudni
Miłego weekendu !!
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 kostka masła (ewentualnie margaryny)
Pół szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany 18%
4 żółtka
2 łyżki kakao
Ciasto kokosowe:
4 białka
Pół szklanki cukru
1 budyń śmietankowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki śmietany 18%
100 g. kokosu
Masa jabłkowa
Ok 10 dużych jabłek
Cynamon
Użyłam brytfanny o wymiarach: 35 x 25 cm.
Etapy przygotowania:
Ciasto : Na stolnicy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dwoma łyżkami kakao. W następnej kolejności pokroić na brzegi masło, oraz wysypać cukier. W mące wyrzeźbić dołek i dodać żółtka oraz śmietanę. Wyrobić ciasto. Oddzielić 1/3 ciasta i odstawić do zamrażalnika, a pozostałą część ciasta rozwałkować i ułożyć w brytfannie. Lekko ją podpiec przez ok. 10 minut w temp. 170 stopni.
2. Ciasto kokosowe : Podczas gdy nasze ciasto będzie w piekarniku, przygotowujemy masę kokosową: Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier. Gdy piana będzie sztywna dodajemy budyń, śmietanę oraz wiórka kokosowe. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i całość mieszamy. Wylewamy na podpieczone już ciasto i ponownie wsadzamy do piekarnika na ok. 10 minut.
3. Masa jabłkowa : Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, a następnie odciskamy sok. Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka i posypujemy cynamonem. Na sam wierzch ścieramy na tarce ciasto, które do tej pory trzymaliśmy w zamrażalce. Całe ciasto pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach.
Smacznego!!
Źródło:http://zycienawidelcu.pl/ciasta/kruche-ciasto-z-jablkami-i-nuta-kokosu