ßßß Cookit - przepis na Krucha krajanka z nutella i dżemem

Krucha krajanka z nutella i dżemem

nazwa

Wykonanie

Znalazłam bardzo fajny przepis na szybkie kruche ciasto z nutella i dżemem . Ciasto wyglądało bardzo przyciągająco ale sam przepis był bardzo nie proporcjonalnie podany, dlatego nie zasłużył na linka z mojej strony. Pierwsza próba upieczenia tego ciasta nie powiodła się. Przepis kompletnie zmodyfikowałam, a i ta krucha krajanka wygląda jeszcze lepiej niż oryginał. Ciasto wyszło mi tym razem tak jak chciałam, delikatnie kruche i smaczne!
Mogłam wreszcie zużyć dżem z rabarberu, który zrobiłam latem. Nikt nie chciał go jeść w domu, bo był za kwaśny, a do ciasta na kruchym spodzie w sam raz. Beza w cieście jest bardzo mięciutka. Skorzystałam tu z przepisu na kruche ciasto z malinami .
Składniki: na foremkę o wielkości 15 x 20 cm
250 g mąki pszennej
150 g masła
90 g brązowego cukru
3 żółtka
mały słoik dżemu, kwaśnego
pół słoika nutella
5 białek
150 ml cukru
2½ łyżki mąki ziemniaczanej
100 ml oleju
Wykonanie:
Z brązowego cukru, mąki, żółtek i zimnego masła zagnieć palcami ciasto. Uformuj kule i włóż do lodówki na 30 minut.
Podziel ciasto na dwie części. Jedna część ciasta rozwalkuj na grubość 1 cm i wyłóż foremkę (25 x 40cm) pokryta pergaminem .Posmaruj dżemem.
Ubij białka na sztywno z cukrem. Dodaj mąkę ziemiaczaną i olej podczas ubijania. Wyłóż pianę na spód posmarowany dżemem. Podgrzej nutella lekko w mikrofalówce, a potem rozprowadź po pianie.
Resztę ciasta zetrzyj na tarce i rozprowadź równomiernie po pianie. Na wierzchu ciasta porób cieniutkie kleksy z reszty nutelli.
Piecz krajankę w piekarniku na 160ºC przez 40 minut.
Aby ciasto dobrze się kroiło, musi być całkowicie wystudzone.
Polecane przepisy
Kruche ciasto z owocami
Tarta jagodowa z kruszonki
Kruche ciasto z sezamem, kokosem i chałwą
Kruche ciasto z malinami i puszystą bezą
Szarlotka orzechowa z pianką
Źródło:http://codojedzenia.pl/krucha-krajanka-z-nutella-i-dzemem