Wykonanie

Znalazłam bardzo fajny przepis na szybkie kruche ciasto z nutella i
dżemem . Ciasto wyglądało bardzo przyciągająco ale sam przepis był bardzo nie proporcjonalnie podany, dlatego nie zasłużył na linka z mojej strony. Pierwsza próba upieczenia tego ciasta nie powiodła się. Przepis kompletnie zmodyfikowałam, a i ta krucha krajanka wygląda jeszcze lepiej niż oryginał. Ciasto wyszło mi tym razem tak jak chciałam, delikatnie kruche i smaczne!

Mogłam wreszcie zużyć
dżem z
rabarberu, który zrobiłam latem. Nikt nie chciał go jeść w domu, bo był za kwaśny, a do ciasta na kruchym spodzie w sam raz.
Beza w cieście jest bardzo mięciutka. Skorzystałam tu z przepisu na kruche ciasto z
malinami .Składniki: na foremkę o wielkości 15 x 20 cm250 g
mąki pszennej150 g
masła90 g
brązowego cukru3
żółtkamały słoik
dżemu, kwaśnegopół słoika nutella5
białek150 ml
cukru2½ łyżki
mąki ziemniaczanej100 ml
olejuWykonanie:Z
brązowego cukru,
mąki,
żółtek i zimnego
masła zagnieć palcami ciasto. Uformuj kule i włóż do lodówki na 30 minut.Podziel ciasto na dwie części. Jedna część ciasta rozwalkuj na grubość 1 cm i wyłóż foremkę (25 x 40cm) pokryta pergaminem .Posmaruj
dżemem.Ubij
białka na sztywno z
cukrem. Dodaj
mąkę ziemiaczaną i
olej podczas ubijania. Wyłóż pianę na spód posmarowany
dżemem. Podgrzej nutella lekko w mikrofalówce, a
potem rozprowadź po pianie.Resztę ciasta zetrzyj na tarce i rozprowadź równomiernie po pianie. Na wierzchu ciasta
porób cieniutkie kleksy z reszty nutelli.Piecz krajankę w piekarniku na 160ºC przez 40 minut.Aby ciasto dobrze się kroiło, musi być całkowicie wystudzone.

Polecane przepisyKruche ciasto z
owocamiTarta jagodowa z kruszonkiKruche ciasto z
sezamem,
kokosem i
chałwąKruche ciasto z
malinami i puszystą
beząSzarlotka orzechowa z pianką