ßßß Cookit - przepis na Kruszonkowiec - ciasto z pełnoziarnistą kruszonką i pianą z białek

Kruszonkowiec - ciasto z pełnoziarnistą kruszonką i pianą z białek

nazwa

Wykonanie

Właściwa nazwa tego ciasta to... pleśniak. ;-) Nijak mi do niego nie pasuje, bo nie budzi pozytywnych kojarzeń a ciasto jest przepyszne! "Kruszonkowiec" brzmi lepiej. Fani kruszonki i białkowej bezy na pewno będą nim zachwyceni. Niewątpliwy atut to fakt, że można przygotować je ze składników, które zwykle mamy w kuchni i przełożyć dowolnym dżemem/konfiturą. Ja wybrałam dżem borówkowy. Przepis, który zmodyfikowałam (dodałam mniej cukru, bo dżem jest wystarczająco słodki) pochodzi stąd: KLIK .
(przepis na tortownicę 21cm - można zrobić w większej, ciasto będzie niższe, ale równie smaczne)
5 jajek (oddzielamy żółtka od białek)
100g masła lub margaryny (u mnie masło)
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (można zastąpić tradycyjną pszenną)
1/4 szklanki cukru + 1/4 szklanki cukru do bezy
słoik dżemu (około 250ml), u mnie Borówki leśne całe owoce dżem Nasza Chata
1. Do miski przekładamy żółtka, masło/margarynę, mąkę i 1/4 szklanki cukru. Robimy kruszonkę - nie zagniatamy ciasta a rozcieramy je rękoma.
2. Na dno tortownicy wykładamy 1/2 porcji przygotowanej kruszonki. Nie ugniatamy. Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach.
3. W czasie kiedy ciasto się podpieka ubijamy białka ze szczyptą soli i 1/4 szklanki cukru.
4. Podpieczony spód smarujemy dżemem, na który wykładamy pianę z białek. Posypujemy pozostałą kruszonką.
5. Pieczemy w niezmienionej temperaturze przez około 40 minut.
6. Ciasto pozostawiamy do przestygnięcia w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Dzięki temu piana nie opadnie.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/kruszonkowiec-ciasto-z-penoziarnista.html