ßßß
(przepis na tortownicę 21cm - można zrobić w większej, ciasto będzie niższe, ale równie smaczne)5 jajek (oddzielamy żółtka od białek)100g masła lub margaryny (u mnie masło)1 szklanka mąki pszennej1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (można zastąpić tradycyjną pszenną)1/4 szklanki cukru + 1/4 szklanki cukru do bezysłoik dżemu (około 250ml), u mnie Borówki leśne całe owoce dżem Nasza Chata1. Do miski przekładamy żółtka, masło/margarynę, mąkę i 1/4 szklanki cukru. Robimy kruszonkę - nie zagniatamy ciasta a rozcieramy je rękoma.2. Na dno tortownicy wykładamy 1/2 porcji przygotowanej kruszonki. Nie ugniatamy. Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach.3. W czasie kiedy ciasto się podpieka ubijamy białka ze szczyptą soli i 1/4 szklanki cukru.4. Podpieczony spód smarujemy dżemem, na który wykładamy pianę z białek. Posypujemy pozostałą kruszonką.5. Pieczemy w niezmienionej temperaturze przez około 40 minut.6. Ciasto pozostawiamy do przestygnięcia w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Dzięki temu piana nie opadnie.


