Wykonanie
Właściwa nazwa tego ciasta to... pleśniak. ;-) Nijak mi do niego nie pasuje, bo nie budzi pozytywnych kojarzeń a ciasto jest przepyszne! "Kruszonkowiec" brzmi lepiej. Fani kruszonki i
białkowej bezy na pewno będą nim zachwyceni. Niewątpliwy atut to fakt, że można przygotować je ze składników, które zwykle mamy w kuchni i przełożyć dowolnym dżemem/konfiturą. Ja wybrałam
dżem borówkowy. Przepis, który zmodyfikowałam (dodałam mniej
cukru, bo
dżem jest wystarczająco słodki) pochodzi stąd: KLIK .
(przepis na tortownicę 21cm - można zrobić w większej, ciasto będzie niższe, ale równie smaczne)5
jajek (oddzielamy
żółtka od
białek)100g
masła lub
margaryny (u mnie
masło)1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
mąki pszennej pełnoziarnistej (można zastąpić tradycyjną pszenną)1/4 szklanki
cukru + 1/4 szklanki
cukru do
bezysłoik
dżemu (około 250ml), u mnie
Borówki leśne całe
owoce dżem Nasza Chata1. Do miski przekładamy
żółtka, masło/margarynę,
mąkę i 1/4 szklanki
cukru. Robimy kruszonkę - nie zagniatamy ciasta a rozcieramy je rękoma.2. Na dno tortownicy wykładamy 1/2 porcji przygotowanej kruszonki. Nie ugniatamy. Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach.3. W czasie kiedy ciasto się podpieka ubijamy
białka ze szczyptą
soli i 1/4 szklanki
cukru.4. Podpieczony spód smarujemy
dżemem, na który wykładamy pianę z
białek. Posypujemy pozostałą kruszonką.5. Pieczemy w niezmienionej temperaturze przez około 40 minut.6. Ciasto pozostawiamy do przestygnięcia w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Dzięki temu piana nie opadnie.