ßßß
To kruche ciasto znalazłam u majanowe pieczenie i po prostu zawładnęła mną chęć jego upieczenia. Musiałam sobie jakoś poradzić, bo w Szwecji nie ma budyniu w sprzedaży. Dodałam więc mąkę ziemniaczaną na chybi trafił 4 łyżki.Ciasto udało się. Beza wyszła puszysta, kruchy spód …po prostu kruchutki. Ach co tu będę gadać. Zróbcie sami to się przekonacie!
Przepis na kruche ciasto z malinami i puszystą beząSkładniki:6 dl mąki250 g masła, zimne2 łyżeczki proszku do pieczenia1 dl cukru5 żółtekPuszysta beza5 białek2 dl cukru2 łyżeczki waniliowego extraktu4 łyżki mąki ziemniaczanej1 ¼ dl oleju300 g malinWykonanie:Zagnieć kruche ciasto z mąki, proszku do pieczenia, cukru i żółtek.Włóżciasto do lodówki, żeby dobrze się schłodziło, na noc lub do zamrażarki na 2 godziny.Wyłóż formę do pieczenia ( 35x25cm) pergaminem i zetrzyj około 60% ciasta na spód i podpiecz na 180 ° C (termoobieg), 1o-15 minut. Zostaw do ostygnięcia.Ubij pianę na sztywno, dodając cukier i wanilię. Kontynuuj ubijanie dodając mąkę ziemniaczaną, a następnie olej.Rozsmaruj bezę na spodzie. Na wierzchu bezy powciskaj maliny, a następnie zetrzyj resztę ciasta.Piecz ciasto na 160 º C (termoobieg), około 30 minut.Niech ciasto ostygnie przed pokrojeniem
Polecane przepisyKruche ciasto z sezamem, kokosem i chałwąCiasto migdałowe z rabarbaremKrajanka kremowa Pani WalewskaSzarlotka orzechowa z piankąKrucha krajanka z nutella i dżemem