Wykonanie
Kruche ciasto z
malinami i puszystą
bezą
To kruche ciasto znalazłam u majanowe pieczenie i po prostu zawładnęła mną chęć jego upieczenia. Musiałam sobie jakoś poradzić, bo w Szwecji nie ma budyniu w sprzedaży. Dodałam więc
mąkę ziemniaczaną na chybi trafił 4 łyżki.Ciasto udało się.
Beza wyszła puszysta, kruchy spód …po prostu kruchutki. Ach co tu
będę gadać. Zróbcie sami to się przekonacie!

Przepis na kruche ciasto z
malinami i puszystą
beząSkładniki:6 dl
mąki250 g
masła, zimne2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 dl
cukru5
żółtekPuszysta
beza5
białek2 dl
cukru2 łyżeczki
waniliowego extraktu4 łyżki
mąki ziemniaczanej1 ¼ dl
oleju300 g
malinWykonanie:Zagnieć kruche ciasto z
mąki,
proszku do pieczenia,
cukru i
żółtek.Włóżciasto do lodówki, żeby dobrze się schłodziło, na noc lub do zamrażarki na 2 godziny.Wyłóż formę do pieczenia ( 35x25cm) pergaminem i zetrzyj około 60% ciasta na spód i podpiecz na 180 ° C (termoobieg), 1o-15 minut. Zostaw do ostygnięcia.Ubij pianę na sztywno, dodając
cukier i
wanilię. Kontynuuj ubijanie dodając
mąkę ziemniaczaną, a następnie
olej.Rozsmaruj
bezę na spodzie. Na wierzchu
bezy powciskaj
maliny, a następnie zetrzyj resztę ciasta.Piecz ciasto na 160 º C (termoobieg), około 30 minut.Niech ciasto ostygnie przed pokrojeniem


Polecane przepisyKruche ciasto z
sezamem,
kokosem i
chałwąCiasto
migdałowe z
rabarbaremKrajanka kremowa Pani WalewskaSzarlotka orzechowa z piankąKrucha krajanka z nutella i
dżemem