ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto

Kruche ciasto

nazwa

Wykonanie

Kruche ciasto z malinami i puszystą bezą
To kruche ciasto znalazłam u majanowe pieczenie i po prostu zawładnęła mną chęć jego upieczenia. Musiałam sobie jakoś poradzić, bo w Szwecji nie ma budyniu w sprzedaży. Dodałam więc mąkę ziemniaczaną na chybi trafił 4 łyżki.
Ciasto udało się. Beza wyszła puszysta, kruchy spód …po prostu kruchutki. Ach co tu będę gadać. Zróbcie sami to się przekonacie!
Przepis na kruche ciasto z malinami i puszystą bezą
Składniki:
6 dl mąki
250 g masła, zimne
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 dl cukru
5 żółtek
Puszysta beza
5 białek
2 dl cukru
2 łyżeczki waniliowego extraktu
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 ¼ dl oleju
300 g malin
Wykonanie:
Zagnieć kruche ciasto z mąki, proszku do pieczenia, cukru i żółtek.
Włóżciasto do lodówki, żeby dobrze się schłodziło, na noc lub do zamrażarki na 2 godziny.
Wyłóż formę do pieczenia ( 35x25cm) pergaminem i zetrzyj około 60% ciasta na spód i podpiecz na 180 ° C (termoobieg), 1o-15 minut. Zostaw do ostygnięcia.
Ubij pianę na sztywno, dodając cukier i wanilię. Kontynuuj ubijanie dodając mąkę ziemniaczaną, a następnie olej.
Rozsmaruj bezę na spodzie. Na wierzchu bezy powciskaj maliny, a następnie zetrzyj resztę ciasta.
Piecz ciasto na 160 º C (termoobieg), około 30 minut.
Niech ciasto ostygnie przed pokrojeniem
Polecane przepisy
Kruche ciasto z sezamem, kokosem i chałwą
Ciasto migdałowe z rabarbarem
Krajanka kremowa Pani Walewska
Szarlotka orzechowa z pianką
Krucha krajanka z nutella i dżemem
Źródło:http://codojedzenia.pl/kruche-ciasto-z-malinami-i-puszysta-beza