Wykonanie
Muszę przyznać ze wstydem, że nie wiedziałam, że w Polsce mamy ciasto zwane Pani Walewska. Niech żyje potęga internetu!

To moja druga próba zrobienia kremowej krajanki Pani Walewska, z której byłam bardzo zadowolona. Przepisów na ciasto Pani Walewska jest mnóstwo, które tak właściwie niczym się od siebie nie różnią, oprócz zdjęć oczywiście. Nie wiem czy Was rozczaruję, ale Pani Walewska czy pychotka jak ją nazywają tu i ówdzie w moim wydaniu jest podobna do swoich poprzedniczek. Ale co tam, smakuje bosko!

Krajanka kremowa Pani WalewskaSkładniki:Kruche ciasto500 g
mąki1 ½ łyżeczki
proszku do pieczenia100 ml
cukru pudru250 g
masła3
żółtka2 łyżki zimnej
wodysłoik
dżemu z czarnej porzeczkiBeza6
białek375 ml
cukru pudru1 łyżka
mąki ziemniaczanej100 g posiekanych
migdałówKrem
maślany z
Amaretto½ l
mleka3 łyżki
mąki2 łyżki
mąki ziemniaczanej2
żółtka100 ml
cukru1 łyżka extraktu
waniliowego200 g
masła, miękkiego2 msk
likieru amarettoWykonanie:Posiekaj zimne
masło z
mąką i
cukrem. Dodaj
proszek do pieczenia,
żółtka, zimną
wodę i połącz delikatnie palcami, nie ugniataj. Jeżeli kruche ciasto jest pożądnie zagniecione, będzie zbite po upieczeniu.
Owiń ciasto w folię i włóż do lodówki na 30 minut.W międzyczasie ubij pianę z
białek na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo
cukier i
mąkę ziemniaczaną.Wyjmij kruche ciasto z lodówki i podziel na dwie równe części. Rozwałkuj na 2 placki o wielkości 25 cm x 30 cm. Posmaruj oba placki
dżemem i rozprowadź ubitą pianę. Posyp posiekanymi
migdałami. Jeśli masz piekarnik z termoobiegiem możesz piec oba
spody na raz. W przypadku jego braku piecz
spody oddzielnie. Zaczekaj też z nałożeniem
dżemu i piany na drugi spód. Zrób to przed samym pieczeniem. Piecz
spody na 175ºC na termoobieg przez 30 minut. Bez termoobiegu możesz podnieść temperaturę do 200ºC i piec przez 20-25 minut każdy spód oddzielnie.Ugotuj
waniliowy krem. Połowę
mleka i
cukier zagotuj. Resztę
mleka wymieszaj trzepaczką z
żółtkami i obiema
mąkami i dodaj do gorącego
mleka cały czas mieszając, dopóki krem nie zgęstnieje. Zdejmij krem z ognia i ostudź.Utrzyj miękkie
masło na puszysto. Podczas ucierania dodawaj po łyżce
waniliowego kremu, a na końcu dodaj
likier.Rozprowadź krem
maślany na wierzchu
spodu i przykryj drugim
spodem, lekko dociskając. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Ciasto będzie kruche i łatwe w krojeniu.

Polecane przepisyKruche ciasto z
sezamem,
kokosem i
chałwąPyszna
tarta waniliowa z
truskawkamiCo z tym rabarbarem?Krucha krajanka z nutella i
dżememSzarlotka orzechowa z pianką