Wykonanie
To kruche ciasto z
owocami pierwotnie miało być tylko z
agrestem.
Agrest w tym roku u mnie nie obrodził, więc upiekłam kruche ciasto
jabłkowo agrestowe z dodatkiem
rabarbarowego dżemu. Niezła, zjadliwa kombinacja, przy tym kolorowa w sam raz do popołudniowej
kawy.

Składniki:podłużna forma 25 cm x 35 cm500 g
mąki200 g
masła, miękkiego150 ml
cukru3
żółtka2 łyżki
wody1 łyżeczka ektraktu
waniliowegoNadzienie250 ml
agrestu250 ml
dżemu rabarbarowego2
jabłkaBeza3
białka250 ml
cukruWykonanie:Podane składniki na kruche ciasto połącz delikatnie,
owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.
Owoce oczyść,
jabłka pokrój w plasterki.Większość część ciasta rozwałkuj w prostokąt o wymiarach foremki i wyłóż jej dno. Rozprowadź
dżem , a następnie
agrest i
jabłka.Ubij pianę na sztywno, dodaj
cukier pod koniec ubijania i pokryj nią całe ciasto. resztę kruchego ciasto pokrusz na wierzchu piany.Piecz ciasto w piekarniku na 160ºC w termoobiegu, przez około 45 minut.Wyjmij ciasto z piekarnika, ostudź za nim pokroisz.

Moja siostrzenica J. była bardzo niezadowolona że nie mogła spróbować ciasta przed fotografowaniem. Za to później smakowało jeszcze lepiej! Jeśli lubisz piec kruche ciasta wypróbuj szarlotka orzechowa albo krucha krajanka z nutella .


Polecane przepisyKruche ciasto z
malinami i puszystą
beząKruche ciasto z
sezamem,
kokosem i
chałwąPyszna szarlotka orzechowa z papierówekSzarlotka orzechowa z piankąMini tarty
truskawkowe z
ciasta francuskiego