ßßß
Składniki:podłużna forma 25 cm x 35 cm500 g mąki200 g masła, miękkiego150 ml cukru3 żółtka2 łyżki wody1 łyżeczka ektraktu waniliowegoNadzienie250 ml agrestu250 ml dżemu rabarbarowego2 jabłkaBeza3 białka250 ml cukruWykonanie:Podane składniki na kruche ciasto połącz delikatnie, owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut.Owoce oczyść, jabłka pokrój w plasterki.Większość część ciasta rozwałkuj w prostokąt o wymiarach foremki i wyłóż jej dno. Rozprowadź dżem , a następnie agrest i jabłka.Ubij pianę na sztywno, dodaj cukier pod koniec ubijania i pokryj nią całe ciasto. resztę kruchego ciasto pokrusz na wierzchu piany.Piecz ciasto w piekarniku na 160ºC w termoobiegu, przez około 45 minut.Wyjmij ciasto z piekarnika, ostudź za nim pokroisz.
Moja siostrzenica J. była bardzo niezadowolona że nie mogła spróbować ciasta przed fotografowaniem. Za to później smakowało jeszcze lepiej! Jeśli lubisz piec kruche ciasta wypróbuj szarlotka orzechowa albo krucha krajanka z nutella .
Polecane przepisyKruche ciasto z malinami i puszystą beząKruche ciasto z sezamem, kokosem i chałwąPyszna szarlotka orzechowa z papierówekSzarlotka orzechowa z piankąMini tarty truskawkowe z ciasta francuskiego