Wykonanie
Przepis miesiąca – kruche ciastaWitam po przerwie. Byłam na wyjeździe parę dni, a na dodatek zapomniałam mój komputer, moje narzędzie pracy. Jak to możliwe? A możliwe, ale dzięki wspólnym znajomym dzisiaj trafiła do mnie przesyłka i wreszcie mam komputer z powrotem. Moja radość nie ma końca!Musiałam to uczcić, oczywiście na słodko! Upiekłam kruche ciasto
czekoladowe z kremową
bezą i
malinami. Kruche ciasta to temat przepis miesiąca w maju. Trochę się spóźniłam w tym miesiącu, ale zaistniało wiele zmian w moim życiu,
między innymi nowa praca, spotkanie po latach, które niestety pochłonęły wiele mojego czasu, a na dodatek jak napisałam wyżej musiałam się obyć bez komputera przez parę dni. Ale już jestem z powrotem z mnóstwem pomysłów na fajne przepisy.Kruche ciasto z
owocami to chyba najszybsze ciasto pod słońcem. Dzisiejsze kruche ciasto jest wersją
czekoladową tego ciasto . Upiekłam je dla koleżanek w nowym miejscu pracy i otrzymałam bardzo pozytywne opinie. Szwedzi na ogół nie pieką kruchych ciast tak jak my, więc moje nowe koleżanki były mile zaskoczone. To ciasto jest bardzo fajne w smaku. Na zdjęciu jak zwykle ostatnie kawałeczki… Zapraszam na przepis miesiąca i czekam na Wasze pomysły.

Składniki: na blachę 25 cm x 35 cm350 g
pszenej mąki5 czubatych łyżek
kakao250 g
masła, zimne2 łyżeczki
proszku do pieczenia90 g
cukru5
żółtekPuszysta
beza5
białek180 g
cukru2 łyżeczki
waniliowego extraktu4 łyżki
ziemniaczanej mąki1 ¼ dl
oleju400 g
malin, u mnie zamrożone

Posiekaj
mąkę,
proszek do pieczenia,
cukier i
masło nożem. Kiedy już się utworzą grudki dodaj
żółtka. Zagnieć delikatnie ciasto i
owiń w folię. Włóż ciasto do lodówki, żeby dobrze się schłodziło, na noc lub do zamrażarki na 2 godziny.Wyłóż formę do pieczenia ( 35x25cm) pergaminem i zetrzyj około 60% ciasta na spód.Ubij pianę na sztywno, dodając
cukier i
wanilię. Kontynuuj ubijanie dodając
mąkę ziemniaczaną, a następnie
olej.Rozsmaruj
bezę na spodzie. W
bezę powciskaj zamrożone
maliny, a następnie zetrzyj resztę ciasta.Piecz ciasto na 175ºC (termoobieg, bez 10 stopni więcej), około 40 minut minut. Wyjmij ciasto z piekarniku i dobrze ostudź przed pokrojeniem.Polecane przepisyKruche ciasto z
malinami i puszystą
beząKrucha szarlotka z
budyniemProste ciasto z
rabarbaremKruche ciasto z
sezamem,
kokosem i
chałwą