Wykonanie
Bardzo smaczny, nie za słodki, wbrew pozrom. Można zjeść 2 kawałki i nie ma się dość:)Ciekawy środek z
bezą sezamową i krem
chałwowy przesądziły i zasądziły.Musiałam go zrobić:)A czego się nie robi dla córci jak kończy 4 lata:)Jedyne co zmieniłam to zwiększyłam ilość kremu aby pokryć też boki
tortu i zrobić dekorację.Tort wart powtórki;)
Cytuję w całośći, przepis z bloga Domowe Wypieki .
Biszkopt Kakaowy:5
jajek3/4 szklanki
cukru2/3 szklanki
mąki pszennej (tortowej)1/3 szklanki
kakaoMąkę i
kakao wymieszać, przesiać.
Białka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami
cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei
żółtka, nadal ubijając.Do masy jajecznej wsypać suche składniki. Delikatnie wmieszać do ciasta, by składniki się połączyły.Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować
boków. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka.Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Wystudzony, przekroić na 2 blaty.Uwaga: boki
biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.Ciasto
sezamowe:3
białka½ szklanki
cukru½ łyżki
maki ziemniaczanej½ łyżki
mąki zwykłej½ łyżeczki
proszku do pieczenia150g sypkiego
sezamuBiałka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo
cukier. Kiedy piana będzie już dobrze ubita, dodajemy resztę składników. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 30 minut.Krem
Chałwowy:0.75 litra
mleka4 łyżki
mąki pszennej3 łyżki
mąki ziemniaczanej1/2 szklanki drobnego
cukru4
żółtka3/4 kostki
masłaok 200 g
chałwy waniliowej lub orzechowejKrem:Z podanych składników za wyjątkiem
masła i
chałwy przygotowujemy
budyń - gotujemy połowę
mleka z
cukrem, w drugiej połowie rozrabiamy dokładnie
żółtka z
mąkami i wlewamy powoli do gotującego się
mleka. Mieszamy bardzo intensywnie. Gdy
budyń jest gotowy odstawiamy go aby całkowicie wystygł.Gdy jest zupełnie zimny łączymy go z utartym na puch
masłem (tu odłożyłam część na udekorowanie i boki) i do tak przygotowanej masy dodajemy po łyżce
chałwę, nie przerywając ucierania. Kremu należy spróbować, może się bowiem okazać, że trzeba go będzie dosłodzić, wszystko zależy od słodkości
chałwy (ja odrobinkę dosłodziłam a i tak nie był bardzo słodki). Gotowy krem schładzamy, aby porządnie zgęstniał, dużo łatwiej będzie się rozsmarowywał.Przełożenie:
Biszkopt kakaowy smarujemy 1/3 kremu, następnie kładziemy ciasto
sezamowe, krem,
biszkopt kakaowy i krem.