Wykonanie
Chałwa to jeden z tych przysmaków, których nie lubiłam w dzieciństwie. Zawsze dziwiło mnie, jak inni mogą jeść tę paskudną,
beżową masę o dziwnym smaku. Lata minęły, a ja z czasem polubiłam
sezamowe słodkości. Dzisiaj przepis na tort z wykorzystaniem
chałwy -
biszkopty kakaowe przełożone kremem, a do tego
beza z ziarnami
sezamu. Takiemu deserowi trudno się oprzeć ;)TORT
CHAŁWOWYSkładniki:Na
biszkopt:5
jajek2/3 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
cukru1/3 szklanki
kakao3
białka1/2 szklanki
cukru1/2 łyżki
mąki ziemniaczanej1/2 łyżki
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaNa krem:1/2 litra
mleka3 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej1/2 szklanki
cukru4
żółtka125g
masła250g
chałwy + 50g do posypania wierzchu
Biszkopt:
mąkę i
kakao przesiać i wymieszać,
białka oddzielić od
żółtek i ubijać. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo
cukier, następnie zmiksować z
żółtkami.
Potem dodać
mąkę z
kakao, delikatnie wymieszać, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (bez termoobiegu). Po ok. 40 minutach (patyczek włożony do ciasta powinien wyjść suchy) wyjąć, upuścić na podłogę/blat z wysokości ok. 30-40cm i ostudzić. Przekroić na pół, aby powstały dwa blaty.
Beza:
białka ubić na pianę, pod koniec stopniowo dodając
cukier. Wymieszać z pozostałymi składnikami,
sezam dodając na koniec. W wyłożonej papierem tortownicy piec w 180 stopniach przez ok. pół godziny.Krem: Połowę
mleka zagotować z
cukrem, resztę wymieszać z
żółtkami i
mąkami, powoli wlać do gotującego się
mleka i energicznie mieszać do zgęstnienia. Ostudzić.
Masło zmiksować, następnie stopniowo dodawać
budyń, wciąż mieszając. Na koniec dorzucić pokruszoną
chałwę i wymieszać.Złożyć tort, przekładając każdą warstwę kremem, górę posypać
chałwą.Przepis w oparciu o http://wielkiezarcie.com/recipes/30103716.